Škoda auto je v letu 2009 dosegla prodajni rekord

Sobota, 27 Marec 2010

Znamka Škoda je v preteklem letu kljub zelo težkim pogojem na avtomobilskih trgih kot eden redkih avtomobilskih prozvajalcev dosegla prodajni rekord. Skupno je bilo prodanih 684.226 vozil, kar je 1,4 % več kot v letu 2008.

Na povečanje prodaje vozil je vplivala predvsem velika rast avtomobilskega trga na Kitajskem, kjer je bilo prodanih 122.556 vozil (+ 106,7 %). Poleg tega je znamka dosegla prodajni rekord tudi na nemškem trgu, kjer je s pomočjo državne subvencije za oddajo rabljenega vozila v razgradnjo prodala 162.328 vozil (+ 44,3 %).

Najbolje prodajani modelski seriji sta bili Octavia z 273.590 prodanimi vozili (+ 2,4 %) in Fabia z 264.173 prodanimi vozili (+ 7,1 %). Največja odstotna rast prodaje v primerjavi s predhodnim letom je bila s 73,7 % zabeležena pri modelski seriji Superb s skupno 44.548 prodanimi vozili. Veliko zanimanje za nakup je vzbudil tudi prvi Škodin model v segmetu športnih terenskih vozil (SUV) – Škoda Yeti. Od njegove uradne uvedbe na trg v septembru je bilo do konca leta prodanih 11.018 vozil.

Na poslovni izid koncerna Škoda Auto sta vplivala še vedno trajajoča svetovna gospodarska kriza in upad prodaje na skupnem trgu. Prihodki od prometa so dosegli 187,9 milijarde čeških kron in so s tem za 6,2 % manjši kot v predhodnem letu. Dohodki so bili ustvarjeni iz prodaje vozil (85,6 %), originalnih nadomestnih delov in dopolnilne opreme (8,1 %), dobave nadomestnih delov koncernu Volkswagen (4,6 %) in prodaje ostalega blaga in storitev (1,7 %). Izid iz rednega poslovanja je znašal 5,9 milijarde čeških kron (– 56,5 %), dobiček pred obdavčitvijo pa 4,7 milijarde čeških kron (– 64,8 %).

Če vzamemo prodajo, ki je relevantna za izid iz rednega poslovanja (tj. brez prodaje vozil na kitajskem avtomobilskem trgu), je ta v primerjavi s predhodnim letom padla za 74.000 vozil (11,8 %). Padec najpomembnejših finančnih kazalnikov so poleg zmanjšanja prodaje povzročili tudi večji delež prodaje manjših vozil z manjšimi maržami in ukrepi za pospeševanje prodaje. Kljub slabšemu poslovnemu izidu pa je koncernu uspelo za 100 % povečati denarne tokove iz tekočih poslov. Neto likvidnost je dosegla opazno povečanje in je v primerjavi z letom 2008 narasla za 52,4 % na 29,6 milijarde čeških kron. Bilančne naložbe koncerna so znašale 11,7 milijarde čeških kron (– 19,5 %). Osrednja točka naložbene dejavnosti so bile produktne naložbe (Škoda Yeti in Škoda Superb Combi).

Družba ŠKODA AUTO je tudi v letu 2009 ostala najpomembnejši izvoznik v Češki republiki, saj ji je pripadel pribl. 7-odstotni delež celotnega izvoza države.

„Kot smo lahko pričakovali, je bilo leto 2009 za družbo ŠKODA AUTO še težje kot že prej težavno leto 2008. Pomemben vpliv na poslovni izid so imeli težki pogoji na avtomobilskih trgih, večja konkurenca, večji pritisk na cene predvsem v Vzhodni Evropi in upad prodaje na za nas pomembnih skupnih trgih. Dodatna obremenitev za nas so bila tudi ponovna velika nihanja vrednosti češke krone. Pozitivne številke nam je uspelo ohraniti zaradi dosledne stroškovne discipline in varčevalnega programa Scout za izboljšanje poslovnega izida. Ker smo dosegli visoko raven likvidnosti, nam je uspelo obdržati finančno prednost in stabilnost,“ je povedal Holger Kintscher, ki je kot član uprave družbe ŠKODA AUTO pristojen za finance.

„Znamki Škoda je uspelo doseči dober poslovni izid v kriznem letu 2009. Prodajni uspehi v Nemčiji in na Kitajskem so nas ponovno pripeljali do prodajnega rekorda. Škodina prizadevanja v državah z veliko gospodarsko rastjo se zdaj obrestujejo. V letu 2009 smo s postavitvijo celotne proizvodnje vozil v ruski Kalugi in v indijskem mestu Pune še dodatno razširili naše aktivnosti v tujini. S Škodo Yeti, Škodo Superb Combi in Škodo Octavia Greenline oz. LPG smo ponovno načrtno okrepili položaj naše produktne palete. Na začetku leta 2010 smo z modeloma Fabia in Roomster popolnoma prenovili razred kompaktnih vozil. S tem smo se odzvali na povečano povpraševanje po kompaktnih in varčnih vozilih. Novost v ponudbi kompaktnih vozil so modeli Fabia RS, Fabia RS Combi in Fabia Scout. Škoda ima tako trenutno zelo sodobno in privlačno produktno paleto, zato je naš pogled v prihodnost in preostanek leta 2010 obarvan z optimizmom,“ je o trenutnem razvoju znamke Škoda povedal Reinhard Jung.

 

 

Porsche Slovenija