Škoda fabia super 2000 postavlja nova merila

Sobota, 07 November 2009

Tri leta premora, leto obsežnih priprav in leto zahtevnega testiranja – takšen je bil začetek projekta Fabia Super 2000, s katerim tovarniška ekipa Škoda Motorsport nadaljuje svojo edinstveno, že več kot sto let trajajočo vrhunsko avtomobilistično zgodovino.

Tovarniška ekipa je svoj popolnoma nov avtomobil predstavila januarja 2009 na rallyju v Monte Carlu, kjer je resnično navdušil avtomobilistični svet in si takoj pridobil spoštovanje. Kasneje je ekipa doživela še nekaj nepozabnih trenutkov na dirkah serije IRC. Med mejnike v Škodini zgodovini rallyja uvrščamo predvsem julijsko zmago Hänninena in Markkule na rallyju v Rusiji in zmagi Kopeckýja in Starýja avgusta v Češki republiki in septembra v Španiji. Tandem Kopecký–Starý je v svoji prvi sezoni na medcelinskem rally prvenstvu (seriji IRC) dosegel drugo mesto in tako Škodi zagotovil drugo mesto med tovarniškimi ekipami, kljub temu da ni nastopila na vseh tekmah prvenstva.

Vodja Škoda Motorsporta Michal Hrabánek je projekt Fabia Super 2000 komentiral z naslednjimi besedami: “Ob začetku projekta smo oblikovali jasno vizijo s tremi bistvenimi točkami. Na področju rallyja smo si zastavili cilj, da nastopimo na določenih tekmah v seriji IRC, na področju prodaje je bil naš cilj prodati od 10 do 15 vozil zasebnim strankami in uspešno sodelovati z našimi uvozniki. Kot tretje smo želeli še naprej razvijati vozilo, kar je pravzaprav proces, ki mu ni konca. Vse tri točke se med seboj dopolnjujejo in z rezultati za leto 2009 smo, če jih gledamo kot celoto, vsekakor zadovoljni. Dosegli smo nekaj odličnih rezultatov na rallyjih, postali popolnoma konkurenčni in razvili hiter in zanesljiv avtomobil, ki je v kombinaciji z vrhunsko ekipo pripravljen na zmage. Z našim avtomobilom so bile uspešne tudi zasebne ekipe: Patrik Sandell (Švedska) iz ekipe BRR je zmagal na svetovnem produkcijskem rally prvenstvu (PWRC), Lambros Athanassoulas (Grčija) je za ekipo A-Style slavil na rallyju Acropolis, Eyvind Brinyldsen (Norveška) pa je v skupini N zmagal na rallyju Catalunya v Španiji. Fabia S2000 je dosegla nekaj odličnih uvrstitev tudi na nacionalnih tekmovanjih, predvsem v Avstriji (Raimund Baumschlager), v Španiji (Alberto Hevia) in v Italiji (Piero Longhi). Član tovarniške ekipe Škoda Motorsport Juho Hänninen je kot tekmovalec zasebne ekipe BRR zmagal na finskem nacionalnem rallyju. Vsi ti dosežki so izvrstna promocija za znamko Škoda.”

“Poleg tega smo zasebnim ekipam prodali že trinajst vozil, do konca leta pa nameravamo prodati vsaj še tri. Naročila so vse leto presegala našo proizvodnjo, kar potrjuje, da je Fabia Super 2000 odličen produkt. Obenem nas veseli, da naši uvozniki podpirajo projekt in pri njem sodelujejo, saj to Škodi nudi možnost za ustvarjanje številnih pozitivnih sinergij po vsem svetu. Sedaj se bomo osredotočili na utrjevanje našega položaja na trgih, kot so Italija, Španija, Avstrija, Češka republika, Belgija in Združeni arabski emirati, na katerih smo že prisotni, prav tako pa si želimo pridobiti nekaj novih trgov, ki kažejo velik potencial na področju rallyja in razvoja znamke. Med takšne trge spadajo npr. Nemčija, Poljska, Francija, Slovaška in Skandinavija. Ena od stvari, ki ostaja skrita očem javnosti, je nadaljnji razvoj vozila, saj bomo skušali izboljšati vse parametre vozila,“ pravi Hrabánek.

“Cilji, ki smo si jih za letos zastavili v rallyju, so izpolnjeni. Najpomembnejši cilj v naslednji sezoni so dirke na seriji IRC. Enako kot letos si bomo prizadevali za nastop na določenih tekmah, pri tem pa upamo, da bomo nastopili večkrat. Lahko rečem, da bomo januarja zagotovo nastopili na rallyju v Monte Carlu, ki bo zaradi že napovedanega predvajanja na televiziji Eurosport, velik mejnik v svetovni zgodovini rallyja. Rad bi se zahvalil vsem našim voznikom in sovoznikom za njihovo trdo delo, pri tem pa ne mislim le na številne kilometre, ki so jih prevozili, ampak tudi na njihov pristop, ki je v vseh pogledih profesionalen. Brez dvoma so prispevali nepogrešljiv del k našim dosežkom. Obenem bi se rad zahvalil celotni ekipi Škoda Motorsport, ki je prav tako vložila veliko truda,” dodaja Michal Hrabánek.

 

Porsche Slovenija