Škoda fabia Super 2000 premierno v Monte Carlu

Sreda, 07 Januar 2009

Januarja se bo na rallyju v Monte Carlu (21.–24. 1. 2009) v okviru medcelinskega rally prvenstva IRC (Intercontinental Rally Challenge) prvič preizkusila na tekmovalni progi. Barve ekipe Škoda Motorsport bodo zastopali češki voznik Jan Kopecký, njegov sovoznik Petr Starý, finski voznik Juho Hänninen in njegov rojak Mikko Markkula.. 

Škoda Auto je že prejela uradno homologacijo po standardih mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), kar pomeni, da se Fabia Super 2000 lahko udeleži rallyja, ki ga organizira ta zveza.

Dr. Eckhard Scholz, ki je kot član uprave družbe Škoda Auto odgovoren za tehnični razvoj, je o vrnitvi na tekmovalno sceno dejal: »Ponosni smo, da lahko nadaljujemo Škodino več kot stoletno tradicijo v športnem avtomobilizmu. Z vozilom bi se radi udeležili izbranih mednarodnih rallyjev, zlasti v seriji IRC. Prepričani smo, da imamo izjemno konkurenčno vozilo. Poleg tega bomo Fabio Super 2000 nenehno izpopolnjevali. Istočasno bomo skupaj z našimi uvozniki iskali nove možnosti za naša rally vozila tudi na nacionalni ravni ter začeli s prodajo Fabie Super 2000 zasebnim tekmovalnim ekipam.«

Michal Hrabánek, vodja športnega avtomobilizma pri Škodi, se veseli močnih vozniških dvojcev obeh vozil Fabia: »Jan in Juho imata kljub svoji mladosti dovolj izkušenj in sta odlična voznika. Oba imata izjemen potencial, ki ga bosta skupaj z našim vozilom in ekipo razvijala naprej. Prepričani smo, da bomo skupaj poskrbeli za uspešen povratek znamke Škoda v rally.«

Tehnični podatki za Škodo Fabio Super 2000:
Dolžina 3992 mm, širina 1798 mm, medosna razdalja 2486 mm, masa 1200 kg
Pogon: 4x4
Motor: 4-valjni sesalni bencinski motor, 16 ventilov, gibna prostornina 1998 cm3, blok in glava motorja iz aluminija, moč 195 kW (265 KM) in navor 245 Nm.
Menjalnik: X-trac, 6-stopenjski sekvenčni menjalnik s tremi mehanskimi diferenciali
Sklopka: AP Racing – 184 mm
Elektronika: Magneti Marelli
Kolesne obese: McPherson – spredaj in zadaj
Blažilnik: Reiger Racing System
Zavore: Brembo, zavorni koluti premera 355 mm spredaj in 300 mm zadaj (asfalt) ali 300 mm spredaj in zadaj (makadam)
Platišča in pnevmatike: platišča OZ z 18-colskimi pnevmatikami BF Goodrich (asfalt) in 15-colskimi pnevmatikami (makadam)

 

Porsche Slovenija