Škoda izdelala že tri milijone motorjev 1.2 HTP

Četrtek, 08 Maj 2014

Podjetje Škoda auto je izdelalo že 3 milijone bencinskih motorjev 1.2 HTP. Trivaljni motor EA 111 izdelujejo v Škodini matični tovarni v Mladi Boleslav že od leta 2001, uporablja pa se v vozilih znamk Škoda, Seat in Volkswagen.

"Naše podjetje izdeluje motorje že skoraj 115 let. To Škodo uvršča med najdlje uveljavljene razvijalce in proizvajalce motorjev v avtomobilski industriji," tako Michael Oeljeklaus, ki je kot član uprave družbe Škoda odgovoren za proizvodnjo in logistiko. "Mejnika, ki ju predstavljajo trije milijoni izdelanih motorjev 1.2 HTP in 500.000 izdelanih menjalnikov MQ/SQ 100, dokazujeta učinkovitost lokalne proizvodnje. Naše tehnološko znanje bomo razvijali tudi v prihodnje," pravi Oeljeklaus.

Motor 1.2 HTP iz serije EA 111 izdelujejo v Mladi Boleslav že od leta 2001. Ta priljubljeni trivaljni bencinski motor se vgrajuje v Škodine modele Fabia, Roomster in Rapid. Kratica HTP pomeni High Torque Performance. Motor namreč že pri nizkih vrtljajih razvije izjemno moč, hkrati pa prepriča z visoko učinkovitostjo in nizko maso. Trivaljni motor EA 111 se uporablja tudi v vozilih znamk SEAT in Volkswagen. Poleg motorjev serije EA 111 v izvedbah 1.2 HTP in 1.2 TSI Škoda na Češkem proizvaja tudi bencinska motorja 1.2 TSI in 1.4 TSI serije EA 211 ter ročne in avtomatske menjalnike.

V prihodnjih letih bo Škoda še naprej razvijala svoje strokovno znanje na področju proizvodnje motorjev in menjalnikov. Zato so ustanovili nov center za razvoj pogonskih sklopov v okviru razvojnega centra v Česani v bližini Mlade Boleslav. V ta projekt je Škoda skupaj s koncernom Volkswagen vložila več kot 34 milijonov evrov. Trenutno je to največja razvojna investicija na Češkem.

Enega izmed pomembnejših stebrov inovativne proizvodnje motorjev in menjalnikov predstavljata pri Škodi livarstvo in kovaštvo. Pred nekaj tedni je Škoda prav na tem področju praznovala 50. obletnico. Livarstvo in kovaštvo, področje proizvodnje, ki je bilo ustanovljeno leta 1963, tik pred začetkom proizvodnje kompaktnega modela Škoda 1000 MB, danes predstavlja enega izmed najsodobnejših proizvodnih obratov te vrste in je del t.i. centra odličnosti v koncernu Volkswagen.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper