Škoda leto 2011 zaključila rekordno

Ponedeljek, 09 Januar 2012
V letu 2011 se je nadaljevala rast znamke Škoda, ki je znova zabeležila rekordno prodajo. Glede na aktualne podatke se je prodaja povečala za 15 % in je dosegla novo rekord­no vrednost. Obenem je Škoda z modeloma Citigo in Rapid na trg uspešno lansirala prvi dve vozili v okviru svoje modelske ofenzive, zaradi katere pripravljajo povečanje proizvodnjih kapacitet. Na področju avtomotošporta je bilo to najuspešnejše leto v zgodovini znamke.



"Za nami je leto, ki je bilo za Škodo zelo pomembno," je rezultate povzel predsednik Škodine uprave, prof. dr. h.c. Winfried Vahland. "Že v prvem letu smo začeli učinkovito uresničevati strategijo rasti do leta 2018, povečala se je hitrost rasti in dosegli smo nov prodajni rekord. Znova smo močno izboljšali obseg naše proizvodnje in prodaje ter prisotnost na mednarodnih trgih," je povedal direktor znamke. Tudi nadaljnji cilji so že natančno začrtani: do leta 2018 naj bi se Škodina prodaja po svetu povečala na najmanj 1,5 milijona vozil letno. "V letu 2011 je družba za to postavila odlične temelje," je poudaril prof. Vahland.

Škoda je v skoraj vseh regijah leta 2011 prodala več vozil kot v letu poprej. Zelo pozi­tivno se prodaja razvija na indijskem trgu, ki je eden od pomembnih stebrov Škodine strategije rasti. V Indiji je Škoda prodajo v letu 2011 povečala za 50 %; prodanih je bilo 30.005 vozi. Poleg tega se zelo dinamično razvijajo tudi velika tržišča, kot so Kitajska, Nemčija in Rusija. Družba bo podrobnejše podatke za te in druge posamične trge objavila 10. januarja 2012.

Češki avtomobilski proizvajalec krepi svoje aktivnosti in investira v nove modele, trge in kapacitete. Tako bodo matično tovarno v Mladi Boleslav do sredine leta 2012 znatno povečali. Načrtujejo, da bodo tam po zaključeni širitvi začeli izdelovati tretji model, poleg prodajnih uspešnic Octavie in Fabie. Vzporedno s tem se bo v tej tovarni proizvodna kapaciteta za model Octavia povečala z 800 na 1.200 vozil dnevno. V Škodini tovarni v češkem mestu Vrchlabí bodo konec leta 2012 začeli izdelovati robotizirane menjalnike z dvojno sklopko (DSG) za več koncernskih znamk – Škodo, Volkswagen, SEAT in Audi. V ruski tovarni osebnih vozil GAZ v Nižnem Novgorodu pa bo družba Volkswagen Group Rusija z ruskim partnerjem izdelovala tudi Škodin model Yeti. Pri obeh kitajskih mešanih družbah kon­cer­na Volkswagen bodo do leta 2016 v nove tovarne in proizvode investirali okrog 14 milijard evrov. Na Kitajskem zaenkrat izdelujejo Škodine modele Octavia, Fabia in Superb. Leta 2013 bodo začeli proizvajati tudi Yeti. S temi investicijami je družba začrtala pomembne usmeritve za nadaljnjo rast v prihodnjih letih.

Malček Citigo in indijska kompaktna limuzina Rapid sta kot prva predstavnika Škodine modelske ofenzive uspešno vstopila na trg. Z modelom Citigo prodira znamka v tržni segment malih avtomobilov, ki je v močnem porastu. Tudi Rapid, ki so ga lansirali konec leta 2011 v Indiji, je odločilnega pomena za Škodino strategijo rasti. Z Rapidom je Škoda zdaj prisotna tudi v največjem avtomobilskem segmentu na indijskem trgu.

Leto 2011 pa je bilo pri Škodi zaznamovano tudi z drugimi vrhunci: Škoda Motorsport je s prvim naslovom svetovnega prvaka v rally seriji S-WRC in z dvojno zmago na tekmo­vanju Intercontinental Rally Challenge IRC zabeležila doslej najuspešnejše leto v svoji 111-letni zgodovini udejstvovanja na avtomoto tekmovanjih.


Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper