Škoda octavia vRS presegla 322 km/h!

Sobota, 20 Avgust 2011
Najhitrejša škoda octavia na svetu je na legendarnem ameriškem slanem jezeru presegla hitrostno mejo 200 milj na uro, oziroma 322 km/h. Posebej predelana Octavia vRS je s tem obeležila 10-letnico modelov vRS in 110 let sodelovanja Škode v avtomobilskem športu. Ekipa Škoda Bonneville se bo poslej osredotočila na nov rekord vozil z 2-litrskim motorjem, ki trenutno znaša 216 milj na uro (347 km/h).



Posebej predelana škoda Octavia vRS je imela vgrajen 2-litrski štirivaljni TSI motor, kateremu so serijski turbinski polnilnik zamenjali z večjim Garettovim polnilnikom in dodali dirkaški hladilnik polnilnega zraka. Octavia je tako pridelala kar 500 KM in namesto neosvinčenega bencina pila visoko-oktansko dirkaško gorivo. Aerodinamična optimizacija oblike je pomenila za kar 8 centimetrov manjšo oddaljenost vozila od tal, posebne kolesne pokrove in ozka kolesa. Ustreznost predpisom za doseganje tega rekorda pa je zahtevala še vgraditev varnostne kletke, padala za zaviranje in gasilnega aparata.



Še pred uradnim poskusom je Octavia v rokah novinarja Richarda Meadena dosegla 191 milj na uro, ob prvem poskusu uradnih meritev pa 195,7. šesti poskus je prinesel želeni rezultat – Octavia vRS je oddrvela 202,15 milj na uro (325 km/h).