Škoda predstavila novo strategijo rasti

Četrtek, 17 Februar 2011
„New Power of Škoda“ je bilo vodilo Škodine svetovne trgovske konference 2011, ki je potekala 10. in 11. februarja 2011 v Pragi. Povod za to največje trgovsko srečanje v zadnjih dvajsetih letih je bila predstavitev nove strategije za povečanje rasti. Približno 5.000 Škodinih partnerjev iz več kot 100 držav se je iz prve roke seznanilo z najpomembnejšimi mejniki nove usmeritve podjetja.

Glavni cilj družbe Škoda je, do leta 2018 vsaj podvojiti obseg prodaje.  V ta namen bo Škoda v prihodnjih letih uvedla nove produkte in okrepila svoj položaj predvsem v Evropi in tudi na rastočih trgih, kot so Kitajska, Indija in Rusija. Znamki bo dodaten zagon dala tudi nova celostna podoba, ki so jo trgovcem in uvoznikom premierno predstavili v Pragi. Svetovni javnosti se bo Škoda s svežo podobo pokazala na avtomobilskem salonu v Ženevi v začetku marca 2011.

„Danes skupaj začenjamo novo obdobje v Škodini zgodovini. V naslednjih letih bomo na vseh področjih delovali s polnim plinom in prestavili v višjo prestavo. To bomo storili v tesnem sodelovanju z našimi trgovskimi partnerji po vsem svetu. Močna trgovska organizacija je nepogrešljiva struktura in predstavlja pomemben temelj Škodinega uspeha na svetovni ravni. Sedaj želimo razširiti svoja obzorja in do leta 2018 prodajo vsaj podvojiti. Pri tem imate vi, naši trgovski partnerji, osrednjo vlogo,“ je udeležence konference nagovoril prof. dr. h.c. Winfried Vahland, predsednik uprave družbe Škoda Auto.

Prof. dr. h.c. Winfried Vahland je jasno poudaril, da strategija povečanja rasti temelji na konkretnih ukrepih. „Najpomembnejše investicije so že izvedene oz. so načrtovane. Prizadevno pripravljamo nove modele, s katerimi bomo razširili in poglobili svojo ponudbo.“ Prvi mož Škode je poudaril tudi podporo koncerna Volkswagen: „Odkar je koncern Volkswagen pred dvajsetimi leti pod svoje okrilje vzel Škodo, smo skupaj napisali eno najuspešnejših zgodb v zgodovini avtomobilizma. Povezava s svetovno  trenutno najuspešnejšim avtomobilskim koncernom, ki zastopa več znamk, nam bo tudi v prihodnjih letih dajala potrebno oporo.“ Poleg tega so tudi negativni učinki gospodarske in finančne krize iz let 2008 in 2009 večinoma že mimo. Škoda je pokazala, da je zdravo podjetje in da sodi med zmagovalce.



Prof. dr. h.c. Winfried Vahland je izpostavil moč podjetja in znamke: „Škoda sodi med avtomobilske proizvajalce z najdaljšo tradicijo in v preteklih dvajsetih letih je dosegla resnično neverjeten uspeh. Ta legendarna avtomobilska znamka je doživela pravi preporod, in to v samem srcu Evrope, na Češkem. Na to smo zelo ponosni. Ta uspeh pa ne bi bil možen brez znanja in izkušenj ter prizadevnosti 26.000 sodelavk in sodelavcev z vsega sveta in z vseh področij v sklopu našega podjetja. Z njihovim trudom je Škoda postala to, kar je danes: uspešno podjetje, ki je prisotno po vsem svetu.“ Škoda je sinonim za avtomobile, ki se lahko pohvalijo z odličnim razmerjem med ceno in vrednostjo: „Naši avtomobili so in bodo tudi v prihodnje – simply clever. Naši avtomobili so – clever engineered with a human touch. Temu vodilu bomo dosledno sledili in še naprej izdelovali privlačna, avtentična vozila s posebnim razmerjem med ceno in vrednostjo, z izvirnimi rešitvami, natančno izdelavo in visoko uporabnostjo, tj. funkcionalnostjo in prostornostjo. To je merilo za širitev naše modelske palete.“

Škoda je na konferenci svojim trgovcem tudi podrobno predstavila novo celostno podobo znamke, s katero se bodo javnosti premierno pokazala v začetku marca na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi in jo nato prevzela za vsa svoja komunikacijska sredstva. Nova podoba je vizualni odraz Škodine moči in strateške usmeritve. Jürgen Stackmann, ki je kot član uprave odgovoren za marketing in prodajo, je predstavil posamezne elemente: „New Power of Škoda – to velja tudi za novo podobo podjetja. Od izpopolnjenega logotipa so novih pisav in nove podobe Škodinih avtohiš: znamka Škoda je nova, sveža, pomlajena in ima dinamičen slog. To pa za novo strategijo ne velja samo z optičnega in marketinško-tehničnega vidika. Škoda še nikoli ni bila v tako dobrem položaju. Prvovrstni produkti, zvesti in sposobni sodelavci, močna matična družba in nenazadnje tudi v svetovnem merilu odlično poziconirana trgovska mreža so zagotovila za uspešno prihodnost.“

Zanimive podrobnosti
  • V Prago so pripotovali Škodini partnerji iz več kot 100 držav, tudi iz zelo oddaljenih, kot so Kitajska,  Kostarika, Dominikanska republika, Čile, Indija ali Združeni arabski emirati.
  • Priprave na prireditev so potekale šest mesecev. Pri pripravah in izvedbi konference je sodelovalo 2.500 ljudi.
  • Mednarodni značaj dogodka se ni odražal le v zasedbi udeležencev konference, temveč tudi v hrani, ki so jo postregli. Pri izbiri so upoštevali različno kulturno strukturo udeležencev. Med celotno konferenco je bilo tako na voljo sedem različnih kuhinj – češka, nemška, kitajska, indijska, ruska, sredozemska in arabska: za vsako je bilo na voljo šest jedi, vključno z vegetarijansko ponudbo in sladicami.