Škoda pričela s testiranji električne octavie green E line

Sobota, 21 Januar 2012
Škoda je v tem tednu pričela s testiranjem vsakodnevne uporabnosti octavije green E line, prvega Škodinega električnega avtomobila. Flota desetih avtomobilov naj bi nabirala izkušnje z delovanjem električnega pogona, ki je seveda sad znanja matičnega koncerna Volkswagen.



“Octavia green E line prikazuje naše tehnološko znanje s področja električne mobilnosti. Za nas je mejnik v naši strategiji okoljske prijaznosti,” je pričetek testiranj komentiral izvršni predsednik Škode, Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. “Naše razvojno delo na tem področju poteka v tesnem sodelovanju s Skupino Volkswagen,” je še dodal.

Dr. Eckhard Scholz, član uprave odgovoren za raziskave in razvoj, pa je razložil: "Škoda in celotna Skupina Volkswagen imamo skupni dolgoročni cilj – okolju prijazno mobilnost, ki temelji na obnovljivih virih energije. Ne dvomimo, da električni pogon postaja vedno bolj pomemben za mobilnost s čim nižjimi emisijami. Mislim, da smo v sodelovanju z našimi partnerji znotraj Skupine na dobri poti.



Octavia green E line sloni na osnovi octavie kombi. Vgrajen elektromotor razvije 85 kW moči in največji navor 270 Nm. Najvišja hitrost znaša 135 km/h pospešek do 100 km/h pa 12 sekund. 315-kilogramska 26,5-kilovatna baterija vsebuje 180 celic je nameščena v dno avtomobila. Z enim polnjenjem pa naj bi bilo možno prevoziti 150 kilometrov.