Škoda v Indiji pričela izdelovati škodo rapid

Torek, 11 Oktober 2011
Škoda je v tovarni v Puneju začela s proizvodnjo nove kompaktne limuzine z imenom Rapid. Avtomobil, katerega ime je v preteklosti že nosil Škodin kupe, bo na indijski podcelini naprodaj že letošnje leto. Škoda rapid je v veliki meri prilagojen željam indijskih kupcev in bo dodatno utrdil položaj Škode v Indiji. Novi model je pomemben del Škodine strategije rasti, s katero želi podjetje prodajo po vsem svetu do leta 2018 povečati na najmanj 1,5 milijona na leto.



Rapid, ki ga Škoda izdeluje v Puneju, ponuja obilo prostora, privlačen dizajn, dobro varnostno opremo in sodobno, dovršeno tehniko. Z dolžino 4,39 m, širino 1,70 m in višino 1,47 m se rapid po velikosti uvršča med modela Fabia in Laura/Octavia. Tako bo znamka v prihodnje prisotna v največjem avtomobilskem segmentu na indijskem trgu. Kupce bo prepričal eleganten, svež dizajn, ki ima ključne elemente novih Škodinih oblikovalskih smernic. Pregledna armaturna plošča, ergonomsko nameščeni instrumenti in prikazi ter osredotočenost na bistveno zagotavljajo dobro počutje v avtomobilu. Škoda rapid ponuja pet sedežnih mest in prtljažnik s prostornino 500 l. Rapid je na voljo z bencinskim in dizelskim motorjem, ki piz 1,6-litrske prostornine pridelata 77 kW in sta lahko povezana z ročnim ali avtomatskim menjalnikom.

Indija je prvi trg, na katerega bomo uvedli novi Rapid. S tem bomo poudarili pomen te države za naše podjetje,“ je povedal predsednik uprave družbe Škoda prof. dr. h.c. Winfried Vahland. „Naslednje leto želimo po vsem svetu močno povečati prodajo. Zato bomo v državah zunaj Evrope postali bistveno bolj dejavni. Indijski trg ima pri tem osrednjo vlogo, kajti poleg Kitajske in Rusije velja za trg z največjim potencialom. Novi rapid je za te rastoče trge pravi avto ob pravem času. Predstavlja pomemben korak na naši poti nadaljnje rasti v naslednjih letih.“

Po ocenah strokovnjakov naj bi Indija do konca tega desetletja postala peti najpomembnejši avtomobilski trg na svetu. Za rast, ki je s prodajo rapida in drugih modelov načrtovana v Indiji, ima Škoda odličen izhodiščni položajsaj je v tej državi aktivna od leta 2001 in je v letošnjem letu, do septembra, zabeležila že 50-odstotni porast prodaje. Volkswagnova tovarna v Puneju je začela obratovati leta 2009, v njej pa izdelujejo modela Rapid ter Fabia. Škoda ima v Indiji še tovarno v mestu Aurangabad v zvezni državi Maharaštra. Tam izdelujejo modele Superb, Laura in Yeti.