Škodina strategija rasti: v ospredju bo Indija

Sreda, 11 Januar 2012
Škoda bo tudi v prihodnjih letih po vsem svetu beležila veliko rast in bo še dodatno utrdila svoj izjemni položaj na indijskem trgu. Tako je češki avtomobilski proizvajalec svoje načrte predstavil na newdelhijskem avtomobilskem salonu Auto Expo 2012.

Škoda želi v sklopu strategije rasti, začrtane do leta 2018, povečati prodajo po vsem svetu na najmanj 1,5 milijona na leto. Pri uresničevanju tega cilja bodo imeli trgi v vzponu – in pri tem še posebej Indija – odločilno vlogo. Leta 2011 je prodaja Škode v Indiji zrasla na 30.005 enot (tržni delež 1,31 %), kar predstavlja 50-odstotno rast glede na predhodno leto. To je prav tako nov najboljši rezultat za Škodo na indijskem trgu.

Škoda po vsem svetu beleži rast. Največji potencial vidimo na rastočih trgih, kot so Indija, Rusija in Kitajska. Naši načrti so nedvomno osredotočeni na indijski trg,“ je poudaril predsednik upravnega odbora družbe Škoda prof. dr. h.c. Winfried Vahland. Dodal je še: „V Indiji želimo okrepiti aktivnosti in dodatno povečati prodajo.“

Velik pomen pri tem bo imela nedavno konec predstavljena nova indijska kompaktna limuzina z imenom Rapid. Rapid, ki ga izdelujejo v kraju Pune, je avto iz Indije za Indijo. Z njim Škoda vstopa v največji avtomobilski segment na indijskem trgu, saj so pri Indijcih priljubljeni klasično oblikovani, prostorni avtomobili kompaktnih dimenzij. Na newdelhijskem avtomobilskem salonu Auto Expo 2012 Škoda v Indiji prvič predstavlja koncept izrazito športne različice modela Fabia: Fabio RS 2000. Na osnovi uspešnega rally vozila Fabia Super 2000 so Škodini oblikovalci razvili edinstven roadster. Na ogled je tudi fabia Monte Carlo, ki jasno kaže športne ambicije znamke Škoda. Yeti pa sodi med najbolj simpatične predstavnike kompaktnih športnih terencev.

Škoda ima za načrtovano rast prodaje v Indiji odličen izhodiščni položaj: v državi je aktivna od leta 2001, v preteklih letih pa je nenehno izboljševala prodajne rezultate. Skupno se je v desetih letih za nakup vozila znamke Škoda odločilo okoli 132.000 indijskih kupcev. Modele, ki so naprodaj v Indiji, izdelujejo v tovarnah v krajih Pune in Aurangabad. Volkswagnova tovarna v Puneju je bila odprta leta 2009, v njej pa poteka proizvodnja Volkswagnovih in Škodinih modelov. Novi Rapid je po Fabii drugi model, ki ga znamka izdeluje v tej tovarni. V mestu Aurangabad v zvezni državi Maharaštra je Škodina tovarna, v kateri poteka proizvodnja modelov Superb, Laura in Yeti. Dosedanja skupna vlaganja s koncernom Volkswagen, integracija lokalnih dobaviteljev in zaposlovanje ljudi iz regije potrjujejo predanost proizvajalca Indiji. Ogrodje Škodine distribucijske mreže v Indiji predstavlja 90 avtohiš.