Skupina Fiat na Oglaševalskem festivalu v Cannesu

Petek, 03 Julij 2009

Fiat Group Automobiles je na 56. Oglaševalskem festivalu v Cannesu dosegel sijajen uspeh, saj je prvič v zgodovini prejel kar 4 laskave nagrade: Grand Prix, dva Zlata Leva in enega Bronastega Leva. Gre za nagrade za najboljše oglaševalske in komunikacijske kampanje v zadnjem letu. Oglaševalski festival v Cannesu je v svetovnem merilu eden najpomembnejših tovrstnih dogodkov, na katerem podjetja in oglaševalski strokovnjaki izberejo najboljše TV oglase ter najboljše dizajne v različnih kategorijah.

Dva Zlata Leva (kategoriji Film in Zunanje oglaševanje) je prejela znamka Fiat za oglaševanje Fiata 500 (TV oglaševanje in plakati). Kampanja, ki je bila zasnovana v Franciji, predstavlja najbolj ekološko prijazno paleto vozil v Evropi ter odlično izraža odnos proizvajalca do varnosti in ekologije. Da bi javnosti prenesli to sporočilo, so se kreativci pri Marcel Paris domislili izvirne in duhovite kampanje. V TV oglasu ter na plakatih so v Fiatu 500 prikazane živali – te predstavljajo ogrožene vrste - ki so med varnostnim preizkusnim trčenjem popolnoma varne, saj jim to zagotavlja kakovost Fiata 500. Napis na oglasu »Narejen za zmanjšanje vpliva na okolje« še dodatno poudarja hkratno ekološkost in varnost ter dejstvo, da varstvo okolja in reševanje človeških življenj nista medsebojno izključujoča. Podeljena nagrada Festivala je priznanje izvirnosti kampanje ter odprtosti pri obravnavanju tematike: blagovna znamka ne zanika vpliva avtomobilizma na okolje, temveč vse svoje znanje usmerja v zmanjševanje tega vpliva.

Znamka Fiat je osvojila tudi prestižno  nagrado “Grand Prix” v kategoriji digitalnih medijev za projekt Eco:Drive. Kampanjo so pripravili v londonski agenciji AKQA in prikazuje kako pri Fiatu v svojo zavezo o ekološki odgovornosti vključujejo tudi voznike njihovih vozil. Tako si lahko vozniki Fiatovih vozil, opremljenih z Blue&Me, s spletne strani www.fiat.com/ecodrive naložijo posebno aplikacijo, s katero spremljajo svoj način vožnje. Eco:Drive med vožnjo na USB ključ zbira vse potrebne informacije. Po prenosu podatkov na osebni računalnik, sistem natančno prikaže ekološkost posamezne vožnje, vključno z emisijami CO2.  Sistem analizira tudi način vožnje in predlaga spremembe, ter tako spodbuja voznike k bolj ekološki vožnji.

Fiat je v svetovnem merilu eden med avtomobilskimi proizvajalci, ki ponujajo najboljše rešitve v boju za zmanjšanje vpliva prometa na okolje. Za doseganje tega pomembnega cilja ponuja Fiat specifične produkte, zaradi katerih je vodilni evropski proizvajalec kompaktnih vozil, ki so po definiciji okolju najbolj prijazna. Dve leti pred zakonsko določenim rokom je v vozila Fiat 500 in Fiat Bravo vgrajeval motorje, ki so ustrezali zahtevam standarda Euro 5, številni modeli s pogonom na metan omogoča minimiziranje emisij. Fiat vseskozi skrbi, da ostaja v koraku s časom: uresničuje mednarodne načrte z vozili iz linije LPG (Panda, Grande Punto in Bravo), uvedel pa je tudi najnovejšo linijo Pur-O2, v kateri so modeli Fiat 500, Croma in Bravo. Vse to je omogočilo Fiatu izjemen rezultat: dosegel je najnižjo povprečno vrednost emisij CO2 pri svojih vozilih, prodanih v letu 2007 (137,3 g/km) in 2008 (133,7 g/km). Rekordni dosežek je potrdila družba JATO, vodilni konzultant in raziskovalec na področju avtomobilizma.  Vsi novejši Fiatovi modeli so bili pri testiranjih EuroNCAP ocenjeni s petimi zvezdicami, kar jih postavlja v družbo najbolj varnih vozil.

Na Oglaševalskem festivalu v Cannesu je znamka Lancia osvojila Srebrnega Leva v kategoriji zunanjega oglaševanja in sicer za kampanjo Deltinega sistema za pomoč pri parkiranju (Autoparking System), ki je potekala v Franciji. Oglas prikazuje kako v značilnem pariškem okolju voznik in sovoznik v avtomobilu nemoteno bereta časopis, med tem ko avtomobil samodejno opravi s parkiranjem. Gre za kampanjo, ki kaže tudi na to, da Fiat Group Automobiles veliko pozornosti in denarja namenja ne le produktom temveč tudi inovacijam, pa tudi načinu komuniciranja z javnostjo, ki je hkrati odgovoren in privlačen.

 

Avto Triglav