Skupina Hyundai-Kia "avtomobilski proizvajalec leta"

Torek, 25 November 2008

Najstarejši britanski avtomobilski magazin, Autocar, je v Londonu na svoji letni slovesnosti razglasil skupino Hyundai-Kia za ‘avtomobilskega proizvajalca leta.’ Ta Autocarjev dogodek na Stari celini šteje med najbolj prestižne, saj takrat med drugim tudi naznanijo tudi Evropski avto leta (angl. European Car of the Year - COTY).

Chas Hallett, urednik revije je ob izročitvi priznanja g. Nam-Yong Kimu, direktorju Hyundai-Kia centra za raziskave in razvoj, povedal: “Ko so pri skupini Hyundai-Kia pred nekaj leti začeli govoriti o tem, da bi radi bili med petimi največjim avtomobilskimi proizvajalci za Toyoto, General Motorsom, Fordom in Audi-Volkswagnom, smo bili mnogi sumničavi, “ ter nadaljeval: “Potem so Korejci postali resni. Sprejeli so načrt o izdelavi vozil z evropskim dizajnom in evropskimi strokovnjaki s čimer bi zadovoljili evropske kupce. Izzvali so Volkswagen Golfa in Ford Focusa, saj so začeli proizvajati vozila, ki izgledajo in so narejena enako  dobro – ob tem pa ponujajo precej daljšo garancijo. “

Skupina Hyundai-Kia, nastala z združitvijo leta 1998, se na domačem korejskem avtomobilskem tržišču ponaša z 80-odstotnim tržnim deležem, letos pa je skupina postala 5. največji avtomobilski proizvajalec na svetu.

Zahvaljujoč svojim tovarnam v Severni Ameriki, Evropi, na Kitajskem, Rusiji, Bližnjem vzhodu in jugovzhodni Aziji se je Skupina prebila med pet največjih v manj kot 50 letih. Uspeh je toliko bolj občudovanja vreden, če vemo da so s proizvodnjo vozil začeli šele v 60-ih letih prejšnjega stoletja, izvažati pa so jih začeli šele v 80-ih letih.

Kia je pred manj kot dvema letoma odprla svojo prvo evropsko tovarno na Slovaškem, kjer proizvajajo modela Sportage in cee'd (v vseh treh različicah: 5-vratni cee'd, karavanski cee'd sporty wagon ter 3-vratni pro_cee'd), tovarna v ameriški zvezni državi Georgia pa je tik pred otvoritvijo.

 

KMAG