Spletna stran Kia Soul odslej tudi v slovenščini

Ponedeljek, 13 Oktober 2008

Prihajajoči Soul, pri nas ga tako kot v večini zahodnoevropskih držav pričakujemo februarja, predstavlja revolucionarno prelomnico za Kiino modelno paleto, saj je namenjen mladim in tistim »mladim po srcu«.

Zaradi tega so pri najstarejšem korejskem proizvajalcu pohiteli s pripravo spletne strani kar nekaj mesecev pred prihodom na evropske ceste. Na spletnem naslovu http://soul.kia.eu je sedaj možno informacije o novincu prebirati tudi v slovenščini. Namen strani je ponuditi čimveč uporabnih informacij o novem modelu in obenem se zabavati, saj je Soul namenjen zabavi in uživanju v vožnji.

Soul bo v Evropi serijsko opremljen z avdio napravo (RDS radio/CD predvajalnik z MP3), s šestimi zvočniki z izhodno močjo 112 W, inovativno PowerBass tehnologijo in strešno anteno. Nadgradnja zvočnega sistema, vključno s sistemom ‘Sound Sensitive Mood Lighting’ (315 W), velikim osrednjim zvočnikom, zunanjim ojačevalcem in sub-wooferji v prtljažniku ter skupno osmimi zvočniki.

Na evropskih cestah bo Soul kupcem omogočal izbiro med 126-konjskim bencinskim ali dizelskim motorjem. Oba motorja sta bila sicer razvita za model cee'd in se proizvajata le v Kiini slovaški tovarni. V ZDA in nekaterih neevropskih državah bo na voljo tudi dvolitrski bencinski motor s 142 KM.  Pospeški (od 0 do 100 km/h) so med 10,4 in 11,3 sekundami, poraba goriva pa v razponu od 5,1 do 6,6 l/100 km, količine emisij CO2 pa so med 137 in 159 g/km (za evropsko motorno paleto). Kia Soul bo v večini zahodnoevropskih držav serijsko opremljen s šestimi varnostnimi zračnimi blazinami, štirimi zavornimi diski in ESP (programom za elektronsko stabilnost vozila).

Kia je v Parizu poleg hibridnega Soula predstavila še tri svoje nove »zelene« modele – Kia cee’d ISG (od decembra v serijski proizvodnji), hibridnega cee’da ter Sportage FCEV s pogonom na gorivne celice. »Eko« Soula poganja 1,6-litrski bencinski motor (126 KM), ki ga bo dodatno poganjal 15-kilovatni električni motor z največjim navorom 105 Nm, prenos pa omogoča Kiin CVT brezstopenjski samodejni menjalnik. Za manjšo porabo tudi tu skrbi ISG sistem.  Za polnjenje električnega motorja skrbi »regenerativno zaviranje«. Prototip je oblikovan tako, da njegova poraba znaša 4,9 l/100 km, količina emisij CO2 pa je 117 g/km, kar zmanjšuje emisije CO2 za 26,4%. Hibridni cee’d, tako kot hibridni Soul, uporablja kombinacijo 1,6-litrskega bencinskega in pomožnega 15-kilovatnega električnega  motorja. Poraba goriva znaša 4,8 l/100 km, količina emisij CO2 pa 114 g/km.

 

KMAG