Svetovni rekord v porabi z audijem A6 TDI so postavljali tudi skozi Slovenijo

Sreda, 10 Junij 2015

Včeraj je z namero postavljanja novega Guinessovega svetovnega rekorda iz Nizozemske krenil audi A6 2,0 TDI ultra, ki sta ga izmenično vozila Andrew Frankel in Rebecca Jackson. Namen je bil, da z enim rezervoarjem goriva prevozita čim več držav. Pot ju je peljala preko 14 držav in med njimi je bila tudi Slovenija.

Avtomobilski novinar Andrew Frankel in TV voditeljica/dirkalna voznica Rebecca Jackson sta danes zaključila vožnjo s praznim 73-litrskim rezervoarjem Audijeve varčne limuzine A6 2,0 TDI ultra in uradno dosegla Guinessov svetovni rekord v prečkanju čim večjega števila držav z enim rezervoarjem goriva. Prevozila sta 1865 kilometrov, preko 14 držav, s povprečno hitrostjo skoraj 79 km/h.

Projekt postavljanja rekorda – vožnje skozi čim več držav z enim rezervoarjem goriva – je sprožila britanska organizacija RAC. Pot se je pričela v nizozemskem mestu Maastricht in nadaljevala skozi Belgijo, Luxemburg, Francijo, Švico, Liechtenstein, Avstrijo, Nemčijo, Italijo, Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo in Madžarsko. Pot so načrtovali tako, da so se izognili področjem, kjer bi se lahko poraba zvišala – torej mestom z zastoji in gorskih regij.

Andrew in Rebecca sta vozila praktično brez prestanka. Da bi dosegli maksimalni izkoristek so prtljago peljali v spremljevalnem vozilu, pnevmatike sicer povsem serijskega audija A6 2,0 TDI ultra pa so bile napolnjene na 2,4 oziroma 2,6 bara. Voznik in voznica sta se izmenjevala vsakih 4-5 ur, pri čemer je tisti, ki je opravil svoje delo šel počivati v spremljevalno vozilo in s tem je večino časa v audiju bila le ena oseba (manjša masa). Večino vožnje so opravili preko noči, ko je zrak hladnejši in promet bolj redek.


Aleksander Praper

Galerija