Vodja vzpona koncerna Volkswagen, Ferdinand Piëch, napoveduje prodajo svojega lastniškega deleža

Četrtek, 23 Marec 2017

Porsche SE je objavil možnost, da bo prof. dr. Ferdinand K. Piëch, vnuk Ferdinanda Porscheja, dolgoletni vodja vzpona Skupine Volkswagen in eden najpomembnejših mož v avtomobilizmu 20 stoletja, prodal svoj delež v družinskem podjetju, ki je večinski lastnik Skupine Volkswagen.

Ob tem, da so že več let znana nesoglasja med prof. dr. Ferdinandom K. Piëchom in vplivnim bratrancem Wolfgangom Porschejem, se očitno Piëch želi oddaljiti od koncerna, čeprav mu je posvetil velik del svojega življenja, ga rešil propada in ga pripeljal do današnjih uspehov. Piëch je napovedal možnost prodaje svojega 14,7-odstotnega deleža v Porsche SE, ki je 52-odstotni lastnik Skupine Volkswagen.

Trmasti, odločni mož, ki je neusmiljeno vodil vzpon Volkswagna in bil proglašen za avtomobilskega managerja 20. stoletja, je po nesoglasjih z upravnim odborom, zaradi Volkswagnovega izvršnega direktorja Martina Winterkorna, pred dvema letoma odstopil z mesta predsednika Skupine Volkswagen in se odrekel vseh funkcij. Brez njega bi danes Skupina Volkswagen gotovo ne bila, kar je. Čeprav je Piëch sprva izrazito podpiral Winterkorna, je bil na koncu prav ta kriv za njegovo odpoved.

Po navajanju Automotive News Europe naj bi Piëch odgovorne v Skupini Volkswagen, vključno z Winterkornom in Wolfgangom Porschejem, že pol leta pred odkritjem dizelske afere opozoril, da je dobil namige o teh manipulacijah. A vodstvo naj ne bi ustrezno reagiralo, zaradi česar jih je po odkritju goljufanja Piech tudi zelo ostro obsodil. S tem so se razhajanja še poglobila. Morda prav zato upokojeni bogati kapitan, ki je iz ladjice naredil prekooceanko, zapušča posadko. Po sedaj znanih podatkih je Piëch gotovo moralni zmagovalec. A morda bo več o tem znanega že pred njegovim 80. rojstnim dnem, ki ga bo praznoval 17. aprila.

Aleksander Praper