Nepričakovano odstopil Ferdinand Piëch, predsednik Skupine Volkswagen

Sobota, 25 April 2015

Po nekaj tednih nesoglasij je danes nepričakovano odstopil 78-letni predsednik nadzornega odbora Skupine Volkswagen, legendarni manager Prof. Dr. Ferdinand K. Piëch, vnuk še bolj legendarnega Ferdinanda Porscheja. Piëch se je odpovedal vseh funkcij v Koncernu Volkswagen, enako je storila tudi njegova žena, Ursula Piëch, ki je bila ena izmed članic nadzornega odbora.

Prof. Dr. Ferdinand K. Piëch je rešil Koncern Volkswagen propada in bil proglašen za avtomobilskega managerja stoletja

Prof. Dr. Ferdinand K. Piëch je pred nekaj tedni v intervjuju za Der Spiegel povedal, da se "je distanciral" od Volkswagnovega izvršnega direktorja Martina Winterkorna, čeprav je še nedolgo prav ta bil Piëchov varovanec. Izjava redkobesednega predsednika je v avtomobilski industriji naletela na močan odmev, ki ni ostal brez posledic, saj je bilo pričakovano, da bo Winterkorn postal Piëchov naslednik, a Piëch je dal vedeti, da mu leta 2016 ne bi podaljšal pogodbe. Predstavniki nadzornega odbora pa so mislili drugače in jasno izrazili podporo Winterkornu, kljub temu, da se mu očita manj uspešna prodaja v ZDA in nižji donos od pričakovanega.

Člani nadzornega odbora so podali skupno izjavo, v kateri so povedali, da je zaradi dogajanja v zadnjih tednih medsebojno zaupanje, ki je potrebno za uspešno delovanje, oslabljeno. Vplivni Piëch, je ostal osamljen na vrhu koncerna, v katerem imajo nasledniki Ferdinanda Porscheja 51 % glasovalnih pravic. Zato sta danes tako Piëch kot njegova žena odstopila in se odpovedala vseh funkcij v okviru Koncerna Volkswagen. V nadzornem odboru še vedno ostaja bratranec Wolfgang Porsche, ki je ravno tako stopil na stran Winterkorna. V današnji izjavi za javnost se je Piëchu zahvalil za dolga leta uspešnega vodenja koncerna in povedal, da kot največji delničarji še vedno ohranjajo svojo odgovornost do 600.000 delavcev Skupine Volkswagen.


Martin Winterkorn in Ferdinand Piëch sta veljala za močna zaveznika, a na koncu so se njune poti razšle

Do sestanka, ki bo 4. maja, bo predsedstvo nadzornega odbora prevzel Berthold Huber.
 

Prof. Dr. Ferdinand K. Piëch

Prof. Dr. Ferdinand K. Piëch, rojen 17. aprila 1937, je vnuk legendarnega avstrijskega konstruktorja Ferdinanda Porscheja. Piëch velja za eno najbolj vplivnih oseb v avtomobilski industriji, pravzaprav so ga leta 1999 proglasili za avtomobilskega managerja stoletja!

Piëch je kot inženir svoje delo pričel pri Porscheju in nato presedlal k Audiju. Tam je, med drugim, razvijal petvaljni motor in dirkalnega audija quattro ter s časom postal glava znamke. Audija je iz povprečne znamke razvil v uspešnega konkurenta Mercedes-Benzu in BMW-ju.

Leta 1993 je Ferdinand Piëch postal predsednik upravnega odbora Volkswagen AG, krovnega podjetja Skupine Volkswagen, ki ga je le nekaj mesecev ločilo pred bankrotom. Piëchu je uspel izjemen preobrat. Iz podjetij na robu propada je ustvaril avtomobilski konglomerat, ki je po prodaji trenutno drugi največji koncern na svetu in ob tej rasti naj bi kmalu prehitel tudi Toyoto. Piëch se je leta 2002, ko je postal star 65 let, upokojil, a ohranil položaj predsednika nadzornega odbora. Pod njegovim vodstvom je Skupina Volkswagen kupila Lamborghinija, Bentleya, oživila Bugattija, prevzela tudi Scanio in Ducatija. Ferdinand Piëch je bil znan po tem, da je odpustil vsakogar, ki je naredil enako napako dvakrat. Tokom svoje vladavine je tako uspel iz podjetja izločiti dva zelo vplivna managerja – Bernda Pischetsriederja in Wendelina Wiedekinga. Tokrat pa se je večina obrnila proti njemu in Piech se je poslovil.

Piëch je četrtič poročen, ima 12 otrok in je lastnik velike kolekcije avtomobilov. Z ženo, med drugim, vozita vsak svojega bugattija veyrona.
 

Aleksander Praper