Zaključen projekt Ferrari Panamerican 20.000

Petek, 01 December 2006

Po dvajset tisoč miljah se je zaključil projekt Ferrari Panamerican 20.000 - dirka iz Brazilije do New Yorka. Panamerican 20.000 je bil zadnji in najprepričljivejši test najnovejšega Ferrarijevega modela 599 GTB Fiorano. .

V projektu sta bila udeležena dva avtomobila, ki sta se napram serijskim le minimalno razlikovala: za zaščito podvozja je bila namesto standardne plastične uporabljena 4 mm debela aluminijasta zaščitna plošča, blažilniki pa so bili rahlo dvignjeni zaradi najbolj neravnih cest. V oba kupeja je bil vgrajen V12 motorj, ki proizvede 611 KM, omogoča najvišjo hitrost preko 330 km/h in pospeši do 100 km/h v 3,7 sekunde!

ferrari panamerican 1

Na pogosto zelo napornem potovanju, sestavljenem iz petnajstih etap, se je menjavalo 48 novinarjev, ki so popeljali Ferrarija od Belo Horizonta v Braziliji do argentinske pampe; preko andskih planot in gorskih prelazov, nekaterih s 4000 m nadmorske višine; skozi srednjeameriške tropske predele, prek Mehike in ZDA z zadnjim postankom v Kanadi ter do cilja v New Yorku. Ob prihodu v New York je bilo pročelje borze na Wall Streetu okrašeno s Ferrarijevim zaščitnim znakom: vzpenjajočim konjem.

ferrari panamerican 2

Panamerican ni prvi Ferrarijev tovrstni projekt. Leta 1997 je Ferrari poslal svoj model F355 na potovanje okoli sveta, lansko leto pa sta dva Scaglietti 612 prepotovala Kitajsko, česar ni uspelo še nobenemu avtomobilskemu proizvajalcu. V svojem komentarju je gospod Parlato poudaril, da je avtomobil dokazal svojo neverjetno zanesljivost, saj se je skozi andske skalnate ceste prebil z minimalnimi poškodbami na pnevmatikah in platiščih. Vse, kar je bilo potrebno, so bile redne menjave olja, ki jih je opravljal Shell.