BMW concept compact sedan

Sreda, 25 November 2015

BMW v prihodnosti vidi velik potencial v kompaktnih limuzinah, zato so na kitajskem avtomobilskem salonu, Auto Guangzhou 2015, predstavili vizijo BMW Concept Compact Sedan, ki nakazuje videz manjše BMW-jeve limuzine prihodnosti. Povpraševanje po takšnih avtomobilih še posebej raste na Kitajskem, med mlajšimi kupci. Poleg zadostnega prostora in privlačne, skladne oblike takšna limuzina nudi ves značilen BMW užitek v vožnji.

Konceptna kompaktna limuzina ima značilna BMW-jeva razmerja – dolg pokrov motorja in kratke previse ter nizka stekla. Površine se združujejo druga v drugo in so zložene v različnih plasteh, prepletanje teh plasti pa poudari dodatno globino in dinamiko vozila. Izjemna barva zunanjosti Liquid Metal Bronze, se prilega na površine karoserije kot lita kovina. Fini pigmenti v barvi se spreminjajo med svetlimi in temnimi, odvisno od vpada svetlobe, zaradi česar učinkovito poudarijo oblikovalski jezik avtomobila.

Ozke prednje in zadnje luči s prepoznavno nočno grafiko poudarjajo širino, prelomi karoserije so ostri in natančni, kompakten in stabilen videz pa poudarjajo kar 20-palčna kolesa. Okenski okvirji in ohišja zunanjih ogledal so lakirana v videzu poliranega aluminija. Diskretni ročaji prijetnega otipa so nameščeni pod bočno linijo in odpirajo vrata kakor hitro se s prstom dotaknete njihove kovinske površine. Tudi odbijača sta tokrat elegantno oblikovana in okrašena s kromom. Zunanjost koncepta je v celoti lepo prečiščena in ena lepših BMW-jevih oblik zadnjega časa.

V notranjosti so hitro videne navezave na značilni oblikovalski jezik znamke, še posebej se vidi sorodstvo z BMW i modeloma. Kokpit izžareva jasno osredotočenost na voznika: vse linije, oblike in nadzorni gumbi so usmerjeni proti osebi za volanom in njenim potrebam. To poudarjajo močne linije, ki gledajo v smer vožnje na obeh straneh volana. Ta „stožec vidnega polja“ določa voznikovo območje in na koncu vsebuje head-up zaslon, ki dopolnjuje osrednji 8,8-palčni zaslon. Upravljalni gumbi klimatske naprave, prestavna ročica in sistem iDrive, se raztezajo na gladkih površinah. Vse druge funkcije, na volanu, sredinski konzoli in funkcije za odpiranje vrat, se upravljajo s pomočjo osvetljene, na dotik občutljive površine, ki ob izklopu deluje kot sijajna črna okrasna ploskev.

S horizontalnimi linijami se povečuje občutek prostornosti, k prijetnemu počutju pa pripomorejo še izbrani materiali - usnje, les in aluminij ter uporaba toplih barvnih odtenkov. Športni sedeži imajo obliko povzeto po dirkalnih sedežih, njihov videz pa popestrijo poudarki v oranžni barvi Velocity Tulip. Tudi v zadnjem delu sta le dva sedeža, ki ob športnem videzu nudita nadpovprečno prostora in udobja. Velika panoramska streha omogoča dostop naravne svetlobe in občutek zračnosti. Piko na i doda oranžna ambientalna osvetlitev, ki poudarja funkcijske elemente vozila. Vratne kljuke in stikala za okna se upravljajo na dotik. Za udobje zadnjega dela poskrbi še ločena nadzorna enota klimatske naprave.
 

Aleksander Praper

Galerija