BMW serija 3 touring

Nedelja, 13 Maj 2012

BMW ni čakal dolgo, da bi limuzini serije 3 dodal še karavanski zadek, ki naj bi razveselil praktično naravnane družinske očete s skoraj 500 litrskim prtljažnikom. Povrh je ta bolj uporabno zasnovan in prilagodljiv kot doslej. Motorje in večino opreme si BMW serija 3 touring deli z BMW serije 3 limuzino. Zadek, ki ju razlikuje, pa je tokrat bolj skladno in lahkotno oblikovan kot pri predhodnikih. Za tiste, ki imajo raje svetle in zračne notranjosti, so pripravili tudi orjaško panoramsko streho – dobrodošel kontrast »športnemu« črnemu stropu.Kljub temu, da se marsikdo še vedno ni navadil samosvojega obraza BMW-jeve serije 3, je videzu zadka težko očitati neskladnost. Oblikovalci serije 3 touring očitno z zadnjim delom tega modela niso želeli tvegati, saj je videti kot pomanjšana serija 5 touring. Po zaslugi elegantno ozkih luči, precej položnega zadnjega stekla in poudarjenih horizontalnih linij, deluje bolj nizek in širok ter krepko manj »težek« kot pri predhodnici. Strešna linija se lepo spušča, tanek zadnji stebriček omogoča dobro preglednost, podobno tudi bočna stekla, ki jih niso pretirano ožili na račun masivnosti bokov. Tudi v primeru touringa BMW kupcem omogoča izražanje značaja s tremi linijami: Sport Line, Luxury Line in Modern Line. Že ob  začetku prodaje bodo ponudili tudi športni M-paket.

BMW serija 3 touring je zrasla v dolžino za 97 milimetrov, od tega 50 v medosje. Ponuja več potniškega prostora, glavni poudarek pa je na prtljažniku, saj je sama po sebi oblika notranjosti enaka limuzini. Prtljažni prostor meri 495 litrov, oziroma 35 več kot pri prejšnji generaciji serije 3 touring. Pri BMW-ju so še posebej ponosni na praktičnost  – zadnja klop je deljiva 40:20:40, prtljažna vrata se lahko odpirajo električno, nalaganje v prtljažnik je možno tudi z odpiranjem zadnjega stekla. Prtljažni rob je od tal oddaljen ugodnih 62 centimetrov in zaščiten z jekleno letvijo, ločeni sta mrežica za zaščito potniškega dela in zadnji rolo, za katerega so predvideli tudi shranjevalni prostor v dnu prtljažnika. Med opcijami bo najti prilagodljiv sistem za pritrjevanje prtljage, samodejno odpiranje prtljažnih vrat ter električno premično vlečno kljuko.Ob razkritju prvih podatkov BMW za touringa serije 3 navaja le tri motorje. Bencinsko paleto bo sprva tvoril le štirivaljni model 328i touring, ki razvije 180 kW (245 KM). V dizelski ponudbi bosta dva motorja: 2-litrski štirivaljni 320d touring, s 135 kW (184 KM), in šestvaljni 330d touring, ki premore 190 kW ( 258 KM). Vsem trem so skupni BMW TwinPower Turbo tehnologija, varčevalni režim ECO PRO, sistem start-stop in ustreznost normam EU5 (pri 320d možnost optimizacije za EU6). Štirivaljnika imata serijsko vgrajen 6-stopenjski ročni menjalnik, šestvaljnik pa 8-stopenjsko avtomatiko, ki bo v 328i in 320d na voljo za doplačilo.

Novi BMW serije 3 touring je za do 40 kilogramov lažji od predhodnika. Elemente podvozja in asistenčnih sistemov si deli z limuzino, prav tako serijske ukrepe, ki so zajeti pod oznako EfficintDynamics, in tudi številne možnosti, ki jih lahko na področjih varnosti, zabave in udobja vključuje sistem BMW ConnectedDrive. Med drugimi se novi BMW serije 3 touring hvali tudi z barvnim projektorjem podatkov na vetrobransko steklo ter s funkcijami, ki jih prinaša bluetooth tehnologija in internetni dostop (aplikacije, internetni radio, dostop do socialnih omrežij).BMW bo s prodajo nove serije 3 touring pričel septembra. Takrat bodo znani tudi podatki nekaterih drugih izvedb, med katerimi bo najcenejša 316d, ki bo v Nemčiji stala 33.500 evrov.


Aleksander Praper


Galerija