BMW serija 3 Li

Sreda, 02 Maj 2012

Poleg običajne različice serije 3, je BMW na letošnjem avtosalonu Auto China 2012 v Pekingu predstavil tudi podaljšano različico serije 3, ki je označena s kratico Li. Gre za izvedbo narejeno posebej za kitajske kupce, katerim je pri vozilu zelo pomemben prostor na zadnji klopi. Tako bo serija 3 Li poleg serije 5 Li že drugi model v BMW-jevi paleti, namenjen ekskluzivno kitajskemu trgu.


Seveda je bilo o dizajnu nove serije 3 že veliko rečeno in pri tem različica Li bistveno ne odstopa. Serija 3 Li je od običajne različice tako v skupni dolžini, kot v medosni razdalji daljša za 110 mm. V dolžino tako meri 4734 mm, medosna razdalja pa znaša 2920 mm. Višina (1811 mm) in širina (1455 mm) sta ostali enaki. Nova so 17-palčna platišča, dodatki na B-stebričku v črni barvi, kromirani dodatki, posebna oblika kroma na C-stebričku (v obliki črke L)  ter napisi »Luxury«. Najmočnejša različica BMW 335Li bo serijsko postavljena na 18-palčna platišča.

Tudi notranjost nas bistveno ne preseneča, saj se oblikovno ne razlikuje od svoje krajše različice. Kljub vsemu najdemo nekaj dodatkov, še posebej na zadnji klopi, kjer je očitno več prostora. Zadaj so  v strop vdelana osvetljena ogledala, na zadnjih vratih se nahajajo upravljalne tipke za nastavljive zadnje sedeže, vgrajena je posebna ambientalna razsvetljava ter večnamenski sredinski naslon za roke. Za dodatno zasebnost so na voljo tudi električni senčniki za zadnja okna. Ne dvomimo torej, da je udobje na zadnji klopi, v primerjavi z običajno serijo 3, na mnogo višjem nivoju.

Na voljo bodo tri različice: BMW 320Li, BMW 328Li in najmočnejša BMW 335Li. Slednjega bo poganjal 3,0-litrski bencinski šestvaljnik, ki zmore 225 kW (306 KM) in 400 Nm navora. Manjša motorja, oba 2,0-litrska štirivaljnika pa premoreta 180 kW (245 KM) v različici BMW 328Li in 135 kW (184 KM) v raličici BMW 320Li. Za zniževanje porabe goriva so vse različice opremljene s tehnologijo BMW EfficientDynamcs. Pri vseh modelih serije 3 Li agregati prenašajo svojo moč na kolesa preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika.

Napovedana je tudi različica s štirikolesnim pogonom - BMW 335i xDrive, prav tako pa bo moč doplačati za M športni paket, ki bo obsegal aerodinamični paket M, posebna lahka platišča ter športne sedeže.

Jože Novak


Galerija