BMW serija 1

Nedelja, 05 Junij 2011
BMW je sedem let po lansiranju prve, razkril drugo generacijo serije 1. Čeprav se je v medijih špekuliralo o uvedbi prednjega pogona, BMW tudi pri svojem trenutno najmanjšem modelu ostaja zvest svoji klasični pogonski zasnovi. Nova generacija naj bi bila še agilnejša, učinkovitejša in tudi prostornejša. Pričetek prodaje je napovedan v času avtomobilskega salona v Frankfurtu, septembra letos.BMW serija 1 se bo očitno predstavljala v podobnem redosledu kot predhodnica. Prvi je razkrit petvratni model, ki ohranja zelo podobne karoserijske poteze kot dosedanji. Kratkemu prednjemu previsu sledi dolg pokrov motorja, precej navpično postavljeno vetrobransko steklo in izrazito proti zadku potisnjena kabina, ki ustvarja vtis optičnega težišča na zadnji osi. Prednji del je nekoliko manj čokat, zadnji pa sicer sledi zgledu prve generacije, a vsaj glede dizajna luči izstopa od ostalih, privlačneje oblikovanih BMW-jevih zadkov. Bok tokrat optično zniža izrazito poudarjena guba pod ramensko linijo, pragovi pa so tokrat (na srečo) manj »povešeno« ukrivljeni. Nova BMW serija 1 naredi na fotografijah markanten, dinamičen in zelo kompakten vtis.

Dimenzijsko je nova BMW serija 1 krepko večja od predhodnice. Karoserija je daljša za 85 milimetrov, medosje za 30, širina za 17, višina pa ostaja nespremenjena. Vse to seveda obljublja tudi več prostora za potnike, po podatkih tovarne je pred zadnjo klopjo prostora za 21 milimetrov več, povsem v zadku pa prtljažni prostor meri 360 litrov, oziroma 30 več kot pri prvi seriji 1. S preklapljanjem deljive zadnje klopi naj bi dosegli maksimalnih 1200 litrov. Polj kot pri predhodniku so se tokrat potrudili pri količini in prostornini odlagalnih prostorov, obljubljajo pa tudi še izboljšano kakovost materialov in izdelave. Notranji dizajn izkazuje počasno evolucijo znanih potez, med opcijami je najti upravljalni sistem iDrive in fiksen zaslon navigacije na vrhnjem delu armaturne plošče.Tudi v drugi generaciji je BMW serija 1 edini model tega segmenta, ki ima vzdolžno vgrajene motorje in pogon speljan k zadnjim kolesom. Prvič pa enka dobiva novo generacijo TwinPower turbo tehnologije v prav vseh trenutno znanih motorjih. Bencinska paleta obsega 1,6-litrska agregata s 100 kW (136 KM) v 116i in 125 kW (170 KM) v 118i. Dizelska paleta obsega 1,6-litrski motor s 85 kW (116 KM) v 116d ter 2-litrska motorja s 105 kW (143 KM) v 118d in 135 kW (184 KM) v 120d. Prav se enke naj bi presegle 200 km/h, pospeški do 100 km/h, z izjemo 116d, pa so hitrejši kot 9 sekund. Posebej varčevalna bo izvedba BMW 116d EfficientDynamics Edition, katere emisije CO2 bodo znašale 99 g/km.

BMW bo tudi v novo serijo 1 vgrajeval EfficientDynamics tehnologije, hkrati pa bo to prvi model segmenta z opcijskim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, start/stop funkcijo pri ročnih in samodejnih menjalnikih ter s posebnim ECO PRO režimom, ki se vklopi s serijsko vgrajenim stikalom za »vozno doživljanje«. Nova generacija prinaša izboljšano udobje vzmetenja in značilno športno nevtralno nastavitev težišča. Serijski bo elektromehanski krmilni mehanizem, za doplačilo pa variabilno športno krmiljenje. Za stabilnost vozila bodo poskrbeli serijski DSC, DTC in elektronska zapora zadnjega diferenciala. Samoumevna je varnostno dodelana zasnova in oprema, doplačati pa bo moč za številne asistenčne in infotainment sisteme. Novost je uvedba dveh slogovno različnih značajev vozila: BMW Sport Line in BMW Urban Line.


Galerija