BMW concept M4 GTS

Ponedeljek, 24 Avgust 2015

Oddelek BMW Motorsport leto dni po lansiranju BMW M4 coupé tokrat na dogodku Concours d'Elegance, v Pebbele Beachu, predstavlja visokozmogljivi cestno-dirkaški koncept BMW Concept M4 GTS, s katerim nadaljuje tradicijo oddelka ustanovljenega leta 1972 kot BMW Motorsport GmbH. BMW M je zbudil veliko pozornosti s svojim legendarnim dirkalnim avtomobilom BMW M1 ter razvil prvi turbomotor, ki je osvojil svetovno prvenstvo Formule 1. BMW Concept M4 GTS pa je napoved naslednika še danes najuspešnejšega dirkalnega turnega avtomobila na svetu – Group A BMW M3.

Koncept M4 GTS sloni na osnovi BMW M4 coupé, a ima vsak detajl izpopolnjen za namen uspešnega dirkalnega stroja. Ročno nastavljiva prednji in zadnji spojler sta izdelana iz karbona in zagotavljata popolno aerodinamično ravnovesje ter omogočata prilagoditev BMW Concept M4 GTS za posamezne dirkalne steze ali za cestno vožnjo. Pokrov motorja je izdelan iz lahko CRPF plastike, široka sprednja odprtina za zrak pa optimizira pretok zraka in minimizira vzgon na sprednji premi.  Posebna na tem modelu je tudi karoserijska barva Frozen Dark Grey Metallicm s poudarki v kontrastnem oranžnem odtenku Acid Orange, ki se ponovi celo na kovanih aluminijastih platiščih, na katere so obute pnevmatike Michelin Sport Cup 2 (265/35 R19 spredaj, 285/30 R20 zadaj).

BMW Concept M4 GTS prinaša novost tudi pri lučeh. Opremljen je z inovativnimi zadnjimi lučmi s tehnologijo OLED (organske svetleče diode), ki proizvaja široko in enakomerno osvetlitev – v primerjavi z LED tehnologijo, ki svetlobo oddaja točkovno. 1,4 milimetrska vgradna višina in zmožnost ločenega vklopa posameznih svetlobnih modulov ustvarjata svežo obliko konceptov osvetlitve. Tehnologija OLED omogoča dodatno fleksibilnost in ustvarja edinstven natančen videz. Tehnologija OLED bo nasledila sedanje LED luči in omogočila še večjo fleksibilnost oblikovanja, kar bo BMW uporabil tako za dnevne luči, kot za izgled ponoči.

Motor, ki poganja BMW concept M4 GTS, je opremljen z enakim inovativnim sistemom vbrizgavanja vode, kot se je izkazal z opaznim zvišanjem moči in navora pri BMW M4 MotoGP Safety Car. Sistem, ki ga je predstavil oddelek BMW M, uporablja učinek vode pri izparevanju za pridobivanje potrebne energije. Voda se vbrizgava v posodo polnilnega zbiralnika kot fino pršilo. Pri izparevanju vode se polnilni zrak bistveno ohladi. Tako se temperatura zadnje kompresije v zgorevalni komori – in s tem težnja motorja k »klenkanju« – zmanjša, kar omogoča, da motor s turbinskim polnilnikom koristi višji tlak polnilnega zraka in zgodnejše vbrizgavanje. Ta tehnologija povečuje moč in navor, obenem pa zmanjšuje toplotno obremenitev komponent, pomembnih za zmogljivost motorja. Vse to pa prav tako izboljšuje stabilnost in trpežnost turbinsko polnjene pogonske enote. BMW concept M4 GTS prinaša visokozmogljivo tehnologijo iz dirkalne steze neposredno na cesto.

Velik potencial turbo šestvaljnika zahteva kompleksen sistem termičnega nadzora za motor in pomožne elemente. Da bi bila optimalna delovna temperatura vselej zagotovljena, so inženirji oddelka M razvili sistem ohlajanja. Sestoji se iz glavnega hladilnika in dodatnih hladilnikov za vroče in hladne temperaturne krogotoke, ki ohranjajo stabilno temperaturo menjalnika in turbinskega polnilnika. Turbinske polnilnike se ohlaja prek posrednega hladilnika polnilnega zraka s pomočjo dodatne električne vodne črpalke.

BMW concept M4 GTS nadaljuje tradicijo posebnih zmogljivih in številčno omejenih cestnih modelov BMW M3, z vgrajeno dirkaško tehnologijo. Njegovi predhodniki so BMW M3 Evolution (1988), BMW M3 Sport Evolution (1990), BMW M3 GT (1995), BMW M3 CSL (2003), BMW M3 GTS (2010) in BMW M3 CRT (2011).
 

Aleksander Praper
 

Galerija