BMW serija 3 – prenova

Nedelja, 10 Maj 2015

BMW je pripravil vizualno in tehnično posodobitev svoje uspešne limuzine in karavana serije 3, ki obsegata kar četrtino prodaje te bavarske znamke. Prenova prinaša malenkostno osvežitev zunanjega in notranjega videza, dodelavo podvozja in izboljšavo tehnologij, ki so na voljo serijsko ali za doplačilo. V posodobljeni paleti pogonskih sklopov je omembe vredna novost predvsem bencinski trivaljni motor.

Oblikovalci so na zunanjosti serije 3 prenovili predvsem detajle – spremenjena oblika prednjega in zadnjega odbijača ter zadnjih LED luči naj bi z linearnim dizajnom poudarila širino avtomobila. Prednji žarometi imajo na novo zasnovane LED dnevne luči, celotni LED žarometi pa so na voljo za doplačilo. Notranjost vsebuje spremenjene materiale in nekaj več kromiranih poudarkov za krmilne elemente, zračnike in sredinsko konzolo. Predel med sedeži ima po novem drsni pokrov za držala za pijačo in omogoča boljšo uporabo površin za shranjevanje pred prestavno ročico. Posodobljen je tudi širok nabor možnosti oblazinjenja in notranjih okrasnih elementov pa tudi novih platišč, barv zunanjosti in elementov opreme.

Prenovljena BMW serije 3 limuzina in touring bosta na voljo s katerim izmed štirih bencinskih ali sedmih dizelskih motorjev. Prihodnje leto si lahko obetamo še hibridno izvedbo BMW 330e, s skupno močjo sistema 185 kW (252 KM) in porabo 2,1 l/100. Vsi tri-, štiri- in šestvaljni bencinski motorji in štirivaljni dizli, v BMW 316d, BMW 318d in BMW 320d, izhajajo iz novo razvite, modularne družine motorjev BMW EfficientDynamics. Vsi delujejo s pomočjo prisilnega polnjenja, izboljšave turbinskih polnilnikov pa se bodo odražale v boljši odzivnosti.

Največje moči motorjev segajo od 85 kW (116 KM) do 240 kW (326 KM), emisije CO2 pa od 185 do 99 g/km. BMW napoveduje tudi do 11 % zmanjšanje porabe. Motorji bodo na voljo v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim ali 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom Steptronic, ki poslej omogoča več sekvenčnih pretikanj v nižjo prestavo, funkcija jadranja pa povečuje učinkovitost. Izpopolnjeni blažilniki, bolj togo podvozje in še bolj natančno krmiljenje naj bi prinesli več voznega užitka. Pika na i pa je možnost izbora štirikolesnega pogona xDrive.

BMW bo v prenovljeno serijo 3 vgrajeval izboljšani navigacijski sistem Professional, ki naj bi deloval hitreje in imel boljši prikaz po zaslugi bolj realistične 3D grafike. Razširjena je tudi ponudba izdelkov ter storitev ConnectedDrive, ki ponuja izbor spletnih storitev in sistemov pomoči vozniku za povečanje udobja in izboljšanje varnosti. BMW serije 3 bo podpiral aktualno najhitrejši standard mobilne tehnologije (LTE). Sistem za pomoč pri parkiranju v prenovljeni trojki omogoča tudi samodejno bočno parkiranje, medtem ko samodejni sistem za nadzor razdalje pri parkiranju samodejno vklopi sprednje parkirne senzorje pri manevriranju. Serija 3 bo tudi po prenovi na voljo z linijami opreme Sport Line in Luxury Line ter paketom M Sport.

Aleksander Praper

Galerija