Kia cee’d GT line

Sobota, 14 Marec 2015

Kia je v Ženevi predstavila športno linijo Kia cee’d ‘GT line’. Poleg vidnih dodelav je cee’d GT line dobil še Kiin novi 1,0-litrski T-GDI (turbo bencinski z neposrednim vbrizgom) motor in novi 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko.

Novi modeli GT line kupcem nudijo športni videz kot kii cee’d GT in pro_cee’d GT. GT line je na voljo v vseh treh karoserijskih različicah – kot petvratni cee’d, trivratni pro_cee’d in karavanski cee’d sportswagon. Prednji del GT line nadaljuje oblikovalski jezik cee’da GT, z LED dnevnimi lučmi v obliki ledenih kock in zajetnejšimi odbijači. Na zadku pri cee'du in pro_cee’du izstopa GT odbijač in dvojna izpušna cev (vsaka na svoji strani), sportswagon pa ima dvojno izpušno cev na desni strani. GT line različice so serijsko opremljene s športnimi pragovi in zadnjimi LED lučmi ter novimi 17-palčnimi alu platišči.

Notranjost cee’da GT line je izpopolnjena s kakovostnejšimi materiali, bolj športnim vzdušjem, ki ga ja navdihnila kabina modelov cee’d GT in pro_cee’d GT. GT line se lahko pohvali z boljšim sivim, belim in črnim oblazinjenjem, ki je prešito s sivimi šivi. Dodani so GT line logotipi po kabini in piano črn v usnje odet volanski obroč ter alu stopalke – vse po zgledu modelov GT. Armaturna plošča je dobila tudi nov aluminijasti gumb za zagon motorja, GT-jevske merilnike, osvetlitev za USB in aux-in priključka ter nove kromane obrobe prezračevalnih odprtin in stikal za pomik stekel.

Ob prihodu cee’d GT line je Kia predstavila še novi 1.0 T-GDI turbo trivaljni motor z visokotlačnim neposrednim vbrizgom goriva, naprednim hlajenjem motorja in integriranim izpušnim kolektorjem. T-GDI motor proizvaja 90 kW (120 KM) in 172 Nm navora, in nudi nižje emisije CO2 kot 1.6 GDI motor iz običajnem cee'da. Serijsko je opremljen s Kiinim start-stop sistemom (ISG) in ročnim 6-stopenjskim menjalnikom. Cee’dov 1,6-litrski CRDi dizelski motor so za potrebe različic GT line dodelali, tako da so moč s 94 kW (128 KM) povečali na 98 kW (133 KM), navor pa z 265 na 285 Nm.

Novi cee’d GT line prinaša še eno tehnološko novost – Kiin novi 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (DCT), ki bo na voljo pri GT line različicah z 98-kilovatnim 1,6-litrskim CRDi dizelskim motorjem. V Kiinem R&D centru pričakujejo, da bo vozilo zavoljo tega menjalnika 3 do 5 odstotkov boljše pri pospeševanju (0 do 100 km/h) ter 5 do 7 odstotkov varčnejše pri porabi goriva. Po cee’d GT line bo novi 7-stopenjski DCT v prihodnje na voljo tudi pri večini ostalih Kiinih modelov.

Kia cee’d GT line bo v Evropi na voljo proti koncu leta in bo nudila edinstveno, tovarniško 7-letno garancijo (do 150.000 km). Modele iz družine cee'd (5-vratna, 3-vratna in karavanska različica) so oblikovani in se proizvajajo v Evropi (Žilina, Slovaška).
 

Aleksander Praper

Galerija