Kia rio 3v – začetek prodaje

Torek, 31 Januar 2012
Kia je v Sloveniji pričela s prodajo 3-vratnega modela Rio, ki bo dopolnil ponudbo že obstoječega 5-vratnega modela. Rio je v novi generaciji prvič na voljo v 3-vratni izvedbi in to zgolj v Evropi. V primerjavi s 5-vratnim modelom stavi na bolj agresiven dizajn, skupna pa jima je sodobna tehnika in dosegljiva cena.Trivratna kia rio si s svojo petvratno sestro deli osnovo klinasto oblikovane karoserije, ki pa v trivratni izvedbi zgleda še bolj dinamično. Široka koloteka in kratki previsi naredijo vtis stabilnega, kompaktnega vozila. LED svetila v zadnjih lučeh in smernikih pa lahko dopolnijo LED dnevne prednje luči. Platišča se od osnovnega proti najbolje opremljenem modelu vrstijo od 15-palčnih jeklenih do 17-palčnih litih. Tudi notranji dizajn je v osnovi za oba modela enak. Kupci lahko izbirajo med črno, sivo ali rjavo notranjostjo ter med različnimi oblazinjenji. V vsakem primeru pa je sedežna pena izdelana iz naravnih sojinih vlaken. Novinec naj bi ponujal opazno več prostora kot pretekli model tako za potnike kot za drobnarije. 20 litrov večji je tudi prtljažnik, ki v osnovi meri 288 litrov.

Ponudba motornih izvedb obsega dva dizla in dva bencinca.  1,1-litrski dizel pridela 55 kW (75 KM) in največji navor 170 Nm. Povprečna poraba naj bi znašala 3,2 litra, emisije CO2 pa 85 g/km. 1,4-litrski dizel premore 66 kW (90 KM) in v ozračje izpusti 109 gramov CO2 na kilometer. Bencinska motorja imata 1,2- in 1,4-litrsko prostornino. Prvi doseže največjo moč 62 kW (85 KM) in ima v izvedbi ISG enak izpust CO2 kot močnejši dizel. Drugi motor pa nudi 80 kW (109 KM) in 137 Nm, povprečna poraba goriva pa naj bi znašala 5,3 litra na sto kilometrov. Osnovni bencinec je spojen s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, ostali trije motorji pa imajo stopnjo več.  Najmočnejši bencinski motor je možno naročiti tudi s 4-stopenjsko avtomatiko. Kupci se lahko odločijo za doplačilo sistema ISG (start/stop).

Potnike že serijsko varuje 6 zračnih blazuin, ABS z EBD in BAS, ESP, TCS in VSM. Speljevanje v klanec olajša HAC, nalet od zadaj pa prepričuje varnostno utripanje smernikov pri naglem zaviranju.  Potniški prostor hladi klimatska naprava, potnike zabava radio s CD/mp3 predvajalnikom ter USB/AUX priklopom na zunanje vire glasbe, voznika pa informira potovalni računalnik. Med opremo dražjih izvedb najdemo senzor za dež, bluetooth, parkirne senzorje, aluminijaste stopalke, ter samodejno klimo, z ionizatorjem, samodejnim odroševanjem in hlajenjem sovoznikovega predala. Boljši avdio sistemi izvirajo od proizvajalca Arkamys in imajo iPod priklop ter bluetooth. V najbolje opremljeni izvedbi najdemo pametni ključ in zagon motorja z gumbom, tempomat, ogrevana prednja sedeža ter ogrevan volanski obroč. Med dodatno opremo pa sodi navigacija s 7-palčnim ekranom in vzvratno kamero.Trivratna kia rio je v Sloveniji že naprodaj. Tudi zanjo Kia ponuja 7-letno jamstvo (do 150.000 km) na celotno vozilo in »jokerje« za različne vrste kupcev (zveste kupce, staro za novo, upokojenci, študentje, …) Cena osnovne 3-vratne različice, z maksimalnimi vključenimi jokerji, se začne pri 9.045 €,  oziroma 700 € ceneje kot pri 5-vratnem riu.


Galerija

Aleksander Praper