Kia quoris

Nedelja, 22 Julij 2012

Kia je oznanila, da bo svojo prvo 5-metrsko luksuzno limuzino, ki smo jo predstavili pod imenom Kia K9, prodajala tudi izven domačega trga, vendar pod imenom Quoris. Konec leta lahko kio quoris pričakujemo tudi v Evropi, kjer bo z elegantnim dizajnom in številnimi naprednimi rešitvami skušala konkurirati uglajenim limuzinam uveljavljenih evropskih znamk.


Kia quoris se ponaša z elegantno in markantno obliko ter hitro prepoznavnim prednjim delom.

5,09 metra dolga kia quoris je ime dobila iz skovanke angleških besed ‘core’ in ‘quality’. Kiin glavni oblikovalec Peter Schreyer je njeno obliko opisal kot enostavno, uravnoteženo in prečiščeno. Razpotegnjena limuzina ima 3,05 metra dolgo medosno razdaljo, velika kolesa in dovolj očiten Kiin oblikovalski DNK. Namen uvrščanja med prestižne avtomobile quoris spredaj razločno izraža s tipično masko in lučmi ter klasično strukturiranim pokrovom motorja. Zadaj se kromirana letev zajeda v luči, izpušni cevi pa sta vtisnjeni v odbijač. Pozorni opazovalci bodo na fotografijah opazili prednje luči z spolno LED tehnologijo, torej bodo diode opravljale vse funkcije žarometa.


Notranjost kie quoris deluje prečiščeno elegantno, a opazno zapolnjena z bogato informacijsko-zabavno opremo

Z veliko dolžino in medosno razdaljo ter s širino 1,9 metra, ni posebnih dvomov o prostornosti potniške kabine kie quoris. Tudi njeno oblikovanje je zelo elegantno in usklajeno. Po fotografiji sodeč na zadnji klopi nudi potnikom veliko mero samostojnosti pri upravljanju multimedije in tudi električne pomike vseh sedežev. Potniki bodo lahko uživali v zvoku avdio sistema Lexicon (by Harman), ki vsebuje 17 zvočnikov. Vozniku kie quoris bo pri preglednosti pomagal sistem nadzora okolice (AVM - Around-View Monitor), ki deluje s pomočjo štirih kamer. Quorisov sistem nudi 360-stopinjski ogled v osmih različnih načinih gledanja, slika pa se prikazuje na velikem osrednjem zaslonu. Sistem se samodejno izklaplja pri hitrostih večjih od 20 km/h.


Sistem za nadzor nad okolico vozila v kii quoris vsebuje štiri kamere in 360-stopinjski pregled

Kia je za model K9 napovedala vgradnjo velikih šestvaljnikov – 3,8 litrskega MPI motorja z 213 kW (290 KM) in motorja GDI z enako prostornino, a močjo 245 kW (334 KM). Na zadnja klesa bosta motorja navor prenašala preko novega 8-stopenjskega samodejnega menjalnika, s katerim bo moč upravljati tudi sekvenčno, s pomiki prestavne ročice (v obliki joysticka) naprej in nazaj. Varni in prijetni vožnji bo v pomoč nabor naprednih sistemov. Pametni radarski tempomat (ASCC - Advanced Smart Cruise Control)ima v prednji odbijač vgrajen radar, ki spremlja dogajanje na cesti pred cuorisom do 174 metrov daleč. Tempomat samodejno prilagaja hitrost spredaj vozečemu avtomobilu in po potrebi tudi ustavi. Voznik lahko izbira štiri stopnje odmika od prednjega vozila.


Nadzor nad vozili v mrtvem kotu poznamo že iz drugih vozil. Vgrajen bo tudi v kio quoris.

Kia cuoris bo imela vgrajen tudi radarski sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu (BSD - Blind Spot Detection), ki deluje nad hitrostjo 30 km/h in v razdalji do 70 metrov za vozilom. Iz drugih vozil pa je znan tudi že sistem za opozarjanje pred nenamernim zapuščanjem voznega pasu (LCA - Lane Change Assistance).


Aleksander Praper