KIA stonic - napoved

Nedelja, 11 Junij 2017

KIA je s prvima skicama napovedala novega križanca, ki je oblikovne in funkcionalne navdihe črpal pri večjih SUV-jih znamke in bo zasnovan, da bi ugajal Evropejcem. Kompaktni novinec se bo imenoval Stonic, pri Kii pa napovedujejo najširši spekter individualne opreme doslej.

Kiin prihajajoči model razreda B, ki se bo imenoval Stonic, je kompaktni križanec z evropskim oblikovalskim pečatom. Ostre vodoravne linije se na karoseriji prepletajo z mehko oblikovanimi površinami, ukrivljena strešna linija skupaj s posebnima zadnjima stebričkoma daje novemu križancu športen pridih, edinstvena grafika zadnjih luči pa naj bi poudarjala mladostnost. Stonicova kabina z ravnimi linijami, gladkimi površinami in geometričnimi oblikami nadaljuje slog zunanjosti. V ospredju so sodobne tehnologije in ergonomija ter pametna izraba prostora. Z ‘lebdečim’ HMI (human-machine interface) vmesnikom Stonic neopazno povezuje pametni telefon s številnimi funkcijami vozila.

Ime Stonic je kombinacija angleških besed Speedy in Tonic, s čemer želi Kia namigovati na živahno vozilo, ki v razredu kompaktnih športnih terencev ponuja nekaj novega in svežega. Kia pričetek prodaje napoveduje za drugo polovico leta, kupce pa čaka možnost najbolj obsežnih prilagoditev zunanjosti in notranjosti med Kiinimi modeli.

Aleksander Praper