Kia K9

Torek, 28 Februar 2012

Po predhodni najavi velike Kiine limuzine, ki v tej znamki med osebne avtomobile uvaja zadnji pogon, je tokrat razodet njen zunanji videz. Limzina, ki naj bi bila nosilka ugleda te znamke in naj bi vsebovala vse najboljše, kar lahko Kia ponudi na področju dizajna, voznih lastnosti in novih tehnologij,  se bo sprva pričela prodajati na domačem trgu, pod oznako K9.


Kot izkazujejo fotografije Kiine velike limuzine K9, so oblikovalci ustvarili skladno, športno - elegantno limuzino. Na prednjem delu izstopa značilno oblikovana velika maska, luči z LED elementi ter dolg motorni pokrov. Boki so elegantni, z nazaj potisnjenim težiščem in dekoracijo na prednjih blatnikih, ki mimogrede vrže asociacijo na maseratije. Pogled z zadnje strani utegne vzbutiti asociacije na BMW. Sicer pa je tudi zadek eleganten, a hkrati odločen in dinamičen. Na dnu ga preluknjata dve izpušni cevi, na zgornjem delu pa ga preči dolga kromirana letev.

Še nedavno smo o Kiini limuzini pisali pod kodo KH, tokrat pa je znano, da bo v Koreji poimenovana K9 in se bo pridružila limuzinam K5 (Optima) ter K7 (Cadenza). S črko K pa pri Kii ne zaznamujejo le Koreje temveč tudi tudi grško besedo ‘Kratos’ (mogočen, dominanten in vladar) ter angleško besedo ‘Kinetic’ (aktiven, dinamičen). Lansiranje kiine zastavonoše na drugih trgih in tudi njeno ime izven Koreje, pa še niso določili.


Galerija


Aleksander Praper