Kia track'ster concept

Sreda, 08 Februar 2012

Kia je po nedavni napovedi danes razkrila svoj novi športni concept Kia Track’ster. Sloneč na osnovi modela Soul, je track’ster concept zmogljivega malega športnika, ki 250 konjskih moči prenaša na vsa štiri kolesa ter z agresivnim dizajnom vabi dinamične voznike, ki pri kii soul še niso prišli na svoj račun.


Kia track’ster concept nakazuje, kako bi lahko zgledal bodoča trivratna izvedba modela Soul. V belo-oranžno kombinacijo odeti concept je, zaradi velikih koles, napihnjenih blatnikov in nizko nad tlemi postavljenega podvozja, videti zelo kompaktno, čokato in agresivno. Medosna razdalja je podaljšana za dva centimetra, širina vozila, za 13 centimetrov, na bokih pa je videti le en podaljšan par vrat.  Karoserijo, na kateri se ponavlja trapezoidna forma, na več mestih preluknjajo zračne reže, ki hladijo motor in zavore. Privlačno grafiko prednjih in zadnjih LED luči dopolnjujejo zanimivo oblikovane LED dnevne luči, nameščene ob osrednji zračni reži. Spodnje obrobe bokov so iz karbona, iz zadka štrlita nenavadni okrogli izpušni cevi, kljuke delujejo na pritisk, pokrov rezervoarja pa nakazuje dirkalne inspiracije.

Pogled v dvosedo notranjost razkrije nadaljevanje Kiine oblikovne zgodbe v beli, sivi in oranžni barvi. Športna sedeža sta oblečena v dvobarvno kombinacijo semiša in gladkega usnja, ki se nadaljuje tudi na volanu in vratih. Opaziti je zanimivo ponavljanje okroglih elementov tako pri zvočnikih, ročajih vrat kot bna pedalih. Sredinska konzola je zapolnjena z ekranom na dotik in digitalnim prikazom dodatnih podatkov. Zadnje sedeže so v konceptu odstranili in namesto njih lepo integrirali predal z dirkaško opremo (čelade, kombinezon, rokavice, … in predal za nujne posege. Na vrh pa so namestili še rezervno kolo (le katerih dimenzij?).

Nizko nad tla postavljeni track’ster sedi na 19-palčnih kolesih dimenzij 245/40-19 (spredaj) in 285/35-19 (zadaj). Za njimi se odkrivajo 14- ter 13-6 palčni Brembiovi zavorni koluti s 6- oziroma 4-batnimi zavornimi čeljustmi. Ne le videz, tudi tehnika napoveduje pravega malega divjaka. Avtomobil, pri katerem so oblikovalci želeli ustvariti vtis buldoga, ima vgrajen 2-litrski turbomotor, ki pridela 183 kW (250 KM) največje moči. Preko šeststopenjskega ročnega menjalnika se navor elektronsko porazporedi k vsem štirim kolesom.

Čeprav Kia trenutno ne načrtuje pšroizvodnje takšnega modela, so oblikovalci iz njenega Kalifornijskega centra z zadovoljstvom sprejeli projekt in spustili svoje sanje na plano.


Galerija


Aleksander Praper