McLaren ‘Grand Tourer’ – napoved

Aleksander Praper Sreda, 17 April 2019

McLaren je na avtomobilskem salonu v Ženevi napovedal novi bolj eleganten in udoben model, ki so ga označili kot  ‘Grand Tourer’. Tokrat so razkrili fotografije maskiranega vozila, ki pa je vendale že solidno razvidno, a še vedno bolj v slogu superšportnika kot kupeja, ki si ga bi predstavljali ob oznaki »grand tourer«. Hkrati so napovedali, da bodo v maju padle še sedanje maske z angleškega novinca.

Novi McLarnov model bo že četrti v okviru načrta Track25. Trenutno novinca preizkušajo v različnih razmerah, da bi potrdili njegovo dovolj udobno zasnovo za daljša potovanja. Ena od takšnih voženj bo potekala od McLarnovega razvojnega centra blizu Barcelone do McLarnovega tehničnega centra v Angliji. Okoli 1600 kilometrov dolgo pot bodo prevozili v enem zamahu, z dvema potnikoma v avtomobilu in njuno normalno prtljago. Pri McLarnu obljubljajo, da bodo prekršili veliko pravil pri razvoju tega avtomobila in serijskem proizvodu, kar se nanaša na nekakšno »podiranje mitov« ne toliko na cestne prekrške.

Kakšne vse novosti to pomeni, še ni znano, ve pa se, da bo najnovejšega člana te znamke poganjal twin-turbo V8 bencinski motor, ki naj bi omogočal skoraj že tekmovalne zmogljivosti v avtomobilu s katerim bo možno dovolj udobno prevoziti dolge razdalje. Po besedah McLarnovega izvršnega direktorja Mika Flewitta to pomeni, da bodo predstavili najbolj uporaben avtomobil s sredinskim motorjem doslej. Potniška kabina naj bi ponujala dosti prostora in udobja ter najboljše materiale, avtomobil pa bo namensko zasnovan in ne del katere od obstoječih McLarnovih serij.

Aleksander Praper