McLaren P1

Torek, 12 Marec 2013

McLaren je na letošnjem avtosalonu v Ženevi uradno predstavil težko pričakovanega hibridnega superšportnika McLaren P1, katerega smo na naši spletni strani že opisali in napovedali. Na voljo je še več novosti in tudi fotografij.


Pri McLarnu so uporabili svoja znanja iz Formule 1. Nastal je McLaren P1 - odgovor na italijanske superšportnike.

Predstavljen v kričeči rumeni barvi, je P1 oblikovno ostal nespremenjen od prve predstavitve. Izstopata predvsem izredna aerodinamična oblika ter vrsta detajlov, ki predvsem pomagajo pri izboljšavi aerodinamike. Večina tehnoloških rešitev si je v P1 utrla pot iz Formule 1. Zanimiv pa je podatek, da je inženirjem uspelo ustvariti kar 600 kg sile, ki pri visokih hitrostih vozilo pritiska na tla in ohranja njegovo stabilnost. Izstopa tudi kupolasto oblikovan potniški prostor, za katerega so oblikovalci našli navdih kar pri bojnih letalih.


V notranjosti je McLaren P1 sicer bogato založen s karbonom, a dovolj komfortno opremljen za normalno uporabo.

Pri McLarnu trdijo, da je cilj modela P1 postati najboljši superšportni avtomobil na svetu in nivo tehnoloških rešitev to tudi podpira. Inovativna MonoCage struktura karoserije, ki je v celoti iz lahkih karbonskih vlaken, pripomore, da skupna masa P1 znaša le 1400 kg. Lahko si zamislimo, da je kombinacija majhne mase vozila ter 3,8-litrskega osemvaljnika, podprtega z dvema turbinama, dovolj za izredne pospeške in končno hitrost avtomobila.

Bencinski agregat zmore 550 kW (737 KM) moči ter 720 Nm navora! Ne smemo pa pozabiti, da gre pri P1 v bistvu za hibrid. Torej ima pod pokrovom motorja še električni sklop IPAS, sestavljen iz baterij in elektromotorja. Ta poveča skupno moč pogonskega sklopa na osupljivih 672 kW (916 KM) ter 900 Nm navora, moč pa se prenaša na zadnji kolesni par preko 7-stopenjskega menjalnika z dvojno sklopko. McLaren P1 v polnem zagonu stotico doseže v treh sekundah, kazalec za hitrost pa se bo ustavil šele pri elektronsko omejenih 350 km/h.


Najvišja hitrost McLarna F1 je omejena na 350 km/h, pospešek do 100 km/h znaša manj kot 3 sekunde

Za izjemno hitrost so potrebni tudi izjemni dodatki, zatorej je McLaren P1 opremljen s keramičnimi zavorami, ki jih je razvil proizvajalec Akebono. Seveda je poleg njih iz Formule 1 pot v P1 našel tudi sistem za regeneracijo kinetične energije KERS ter pomičen zadnji spojler. Vozilo je "obuto" v posebne Pirellijeve pnevmatike P Zero Corsa, dimenzij 245/35ZR19 spredaj ter 315/30ZR20 zadaj.

Na srečo so se pri McLarnu odločili, da dirkaške tematike ne bodo nadaljevali tudi v notranjosti, zato bodo lahko srečneži uživali tudi v običajnih dodatkih, kot so klimatska naprava, navigacija ter odlično Meridian ozvočenje. Glede na to da bo izdelanih zgolj 375 primerkov, je astronomska cena enega milijona evrov pričakovana.

Jože Novak

Video:

Galerija