McLaren P1

Torek, 16 Oktober 2012

O Mclarnovem novem superšportniku imenovanem P1 smo že pisali, sedaj pa je na voljo še nekaj novih fotografij in podatkov. Premierno predstavljen na letošnjem pariškem avtosalonu, novi športnik McLaren P1 napoveduje dostojnega naslednika legendarnega modela McLaren F1.


McLaren P1 napoveduje dostojnega naslednika legendarnega modela F1, ki je nastal v sodelovanju z BMW

Za izstopajočo obliko mclarna P1 poskrbi vrsta detajlov in ravno vsak košček tega vozila daje vtis, da je posebno oblikovan za specifično vlogo. Pomični spojler izobljša oprijem vozila pri visokih hitrostih, prav tako pa pomaga pri zaviranju. Vsaka guba je posebno oblikovana, z namenom izboljšanja aerodinamičnih lastntnosti, hkrati pa njihova zasnova iz super lahkih materialov pomaga zniževati maso. Poseben vtis naredi tudi pozlata motornega prostora, ki skrbi za ustrezno odvajanje toplote motorja - podobno kot starejša ikona McLaren F1 v devetdesetih letih


Vsak del karoserije je posebno oblikovan in pomaga pri manjšanju skupne mase vozila ter kboljši aerodinamiki

Kot je za pričakovati pri takem vozilu, je tudi McLaren P1 zasnovan s sredinsko nameščenim motorjem, celotna karoserija pa je narejena iz enega samega kosa in ima vdelano tudi varnostno kletko. Sistem imenovan MonoCage je izvedenka sistema MonoCell, ki je bil predstavljen v modelu MP4-12C. Pri McLarnu še niso navajali specifikacij, a po nekaterih informacijah bo agregat proizvajal okoli 1000 konjskih moči, podprt pa bo tudi s sistemom KERS, znanim iz Formule 1. Vse skupaj naj bi zadostovalo za končno hitrost okoli 380 km/h.

Več tehničnih informacij bo sledilo v prihodnjem letu, ko se naj bi pričela prodaja novega superšportnika.


Jože Novak

Video:

Galerija