Porsche 911 carrera

Četrtek, 25 Avgust 2011
Porsche 911 je eno izmed najbolj prepoznavnih imen avtomobilizma, Vsaka predstavitev nove generacije modela 911, v 48 letih njegove zgodovine, je izzvala ogromno zanimanja. Tokrat je Porsche, v duhu nezgrešljive tradicije, ustvaril nova modela 911 carrera in 911 carrera S, ki sta videti skladnejša kot kadarkoli prej. Novi porsche 911 je vitek, mišičast, eleganten in nabit z vrhunsko tehnologijo.Nova generacija porscheja 911 je videti opazno bolj dolga in nizka. Medosna razdalja je povečana za 10 centimetrov, karoserija pa je zato videti vitkejša – še posebej, ker sloni na velikih 20-palčnih kolesih. Značilna silhueta, polkroglo napihnjena prednja blatnika in razširjena zadnja, ostajajo prepoznavni elementi modelne serije 911. Prav tako okrogle prednje luči, elegantno ozke zadnje, ki svetijo s pomočjo diod, ter smerniki nad zračnimi režami, ki se tokrat z njimi domisleno prepletajo. Vzvratni ogledali sta poslej nameščeni na vratih in prispevata k širšemu videzu avtomobila. Karoserija je izdelana iz kombinacije aluminija in jekla, kar je porscheju 911 carrera prihranilo 45 kilogramov mase, ob hkratnem povečanju togosti. Pomični zadnji spojler je širši, boljša aerodinamika pa prispeva k manjšemu vzgonu pri visokih hitrostih.

Notranjost modela 911 Carrera se z idejo naslanja na superšportnika Carrera GT.  Sredinska konzola, ki lepo prehaja v visok predel med prednjima sedežema, je oblikovana elegantneje in vizualno bolj bogato kot kadarkoli prej. Dvignjen greben med prednjima sedežema omogoča priročno visoko namestitev prestavne ročice – blizu volanskega obroča – hkrati pa voznika kokpit še bolj objame. Tipična ostaja oblika petih tulcev v katere so pogreznjeni merilniki. Na sredino je postavljen merilnik vrtljajev, na njegovo desno pa so namestili informacijski prikazovalnik. Ključavnica za zagon motorja je na levi strani volanskega droga, na vrhu armaturne plašče pa kraljuje klasična ura z videzom športnega kronografa.Porscheja 911 carrera in 911 carrera S sta v novi generaciji naredila nov preskok na področju učinkovitosti. Zahvala za to gre sistemu start-stop, toplotnemu managementu, sistemu za rekuperacijo, 7-stopenjskem ročnem menjalniku (svetovna novost) ali pa, v kombinaciji z menjalnikom z dvojno sklopko (PDK), tudi vožnji z izkoriščanjem kinetične energije. K varčevanju pripomore še novo natančno elektromehansko servo-krmiljenje. Porsche 911 carrera ima vgrajen nov 3,4-litrski bokserski šestvaljnik, ki pridela 257 kW (350 KM). Če je motorju pripojen PDK menjalnik 911 carrera porabi po NEDC normi le 8,2 l/100 km in v ozračje izpusti 194 g CO2 na kilometer. Porsche 911 carrera S iz 3,8-litrskega bokserja iztisne 294 kW (400 KM), oziroma 15 več kot prej. Istočasno pa je poraba za 14 % manjša, saj v povprečju znaša  8,7 l/100 km, emisija CO2 pa 205 g/km. 911 carrera, z menjalnikom PDK, od 0 do 100 km/h pospeši v 4,6 sekunde, z opcijskim paketom Sport Chrono (pri pritisnjeni tipki Sport Plus ) pa 4,4 sekunde. Močnejša 911 carrera S, z menjalnikom PDK, je še 3 desetinke hitrejša.

Ob izboljšanju zračnih tokov preko vozila in večji stabilnosti pri visokih hitrostih novi porsche 911 carrera prinaša tudi dodelano podvozje. Za boljšo prečno stabilnost poskrbi daljša medosna razdalja, širši prednji kolotek, nova zadnja prema in nov elektromehanski krmilni mehanizem. Odvisno od modela so na voljo še različni elektronski sistemi, pri čemer je vredno omeniti aktivno stabiliziranje nagibanja karoserije PDCC (Porsche Dynamic Chassis Control), ki je novost za porsche 911 carrero S. Sistem zmanjšuje prečno nagibanje karoserije in zagotavlja boljše naleganje pnevmatik na cestišče, kar prispeva k doseganju večjih bočnih pospeškov."V živo" bosta obe izvedbi Porschejev 911 Carrera in 911 Carrera S predstavljeni na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, prodaja pa se bo pričela 3. decembra. Cene na slovenskem trgu bodo znašale 106.104 € za 911 carrero in 121.798 € za 911 carrero S. V cene so vključeni 13% DMV in 20 % DDV ter PDK menjalnik.


Galerija