Porsche boxter spider

Sobota, 04 April 2015

Porsche začetek cvetoče pomladi izkorišča za predstavitev novega purističnega športnega kabrioleta. Boxster spyder doživlja razgrnitev ravno te dni, v okviru mednarodnega salona v New Yorku. Odprti dvosedežnik nadaljuje tradicijo Porschejevih spyderjev, ki so si priborili že ugled klasičnih avtov za pristne užitke. Klasična platnena streha se spet odpira ročno in tudi menjalnik je na voljo izključno ročni.

Boxster spyder s posebnimi oblikovnimi rešitvami povzema slogovne elemente legendarnih Porschejevih športnih in dirkalnih modelov. Sprednji in zadnji del sta povzeta po modelu Cayman GT4, vmes pa je dosti sprememb. Za vzglavnikoma sta preko dolgega zadnjega pokrova speljani dve aerodinamični izboklini – kot poklon modelu 718 Spyder iz 60. let prejšnjega stoletja. Tudi delno mehanska konstrukcija zložljive strehe spominja na Porschejeve starejše roadsterje. Stranski odprtini za hlajenje zadaj nameščenega motorja pa še podkrepita športen vtis.

Potniški prostor Porschejevega spyderja je bolj kot pri drugih boxterjih prilagojena nemotenem užitku v vožnji. Školjkasta športna sedeža imata vidno lahko ogrodje, novi majhen športni volan pa omogoča, da je roadster pri vodenju natančen. V skladu s puristično zasnovo in zaradi želje po zmanjševanju mase porsche boxter spyder v serijski opremi nima niti radia niti klimatske naprave, oboje pa lahko vgradijo brez doplačila. Poleg tega je na voljo celotni spekter avdiosistemov za Boxsterja, vključno s sistemom Porsche Communication Management (PCM) in njegovimi posebnimi funkcijami.

Novi boxster spyder omogoča klasično športno doživetje vožnje v kombinaciji z zmogljivostmi današnjega časa. Čvrsto športno podvozje je spuščeno za 20 mm, zavore so prenesene iz modela 911 Carrera, krmilni mehanizem je bolj neposreden, zadaj sredinsko pa je vgrajen 3,8-litrski šestvaljni motor, z močjo 276 kW (375 KM). Najlažji in obenem najmočnejši boxster s takšnimi aduti nudi neprekosljivo vozno dinamiko. Za pospešek od nič do 100 km/h porabi le 4,5 sekunde, končna hitrost pa je 290 km/h. Normirana poraba goriva znaša 9,9 l/100 km.

Boxster spyder pride na trg julija, pri trgovcih pa ga je mogoče naročiti že zdaj. Cene za nemški trg, vključno z DDV in deželno opremo, se začnejo pri 79.945 EUR.
 

Aleksander Praper

Galerija


Video: