Porsche cayenne turbo S

Petek, 25 April 2008

Družba Porsche AG, Stuttgart, je svoji tretji seriji dodala vrhunski model Cayenne Turbo S, ki je najmočnejši med cayenni. S Cayennom Turbo S znamka Porsche izpolnjuje želje svojih kupcev. Predvsem na novih, razvijajočih se vzhodnoevropskih in azijskih trgih vlada veliko povpraševanje po ekskluzivnih športno terenskih vozilih z izjemno vozno dinamiko.

Model Turbo S je prepoznaven po 21-palčnih aluminijastih platiščih Cayenne SportPlus, lakiranih razširitvah kolotekov in štirih športnih izpušnih ceveh iz litega aluminija. Mreža sprednjih odprtin za dovod zraka je lakirana v barvi vozila. Nov diskretno-eleganten kovinski lak v vulkansko sivi barvi je na voljo izključno za cayenne turbo S. Športno terensko vozilo je serijsko opremljeno z zračnim vzmetenjem, uravnavanjem višine podvozja in nastavljanjem odmika od tal vključno s sistemom Porsche Active Suspension Management, ki je – prav tako serijsko – vgrajen v kombinaciji z aktivnim stabiliziranjem nagibanja in krmiljenjem servotronic, pri katerem se servo podpora prilagaja glede na hitrost vožnje.

Cayenna turbo S poganja 4,8-litrski 8-valjni biturbo motor, ki razvije moč 550 KM. Čeprav so vozne lastnosti novega cayenna turbo S v primerjavi s cayennom turbo (moč 500 KM) še boljše, pa poraba goriva po novem evropskem voznem ciklusu ni večja kot pri cayennu turbo. Cayennu turbo S večjo moč zagotavljata izpopolnjen sesalni sistem in optimiran krmilnik motorja. Poleg največje moči je za 50 Nm večji tudi največji navor, ki znaša 750 Nm in je na voljo v območju od 2250 do 4500 1/min. Porsche cayenne turbo S od 0 do 100 km/h pospeši v 4,8 sekunde (od 0 do 60 mph v 4,7 sekunde), največjo hitrost pa doseže pri 280 km/h.

K prestižu modela Cayenne Turbo S prispeva tudi serijska notranja oprema, ki med drugim vključuje športna sprednja sedeža s komfortnim pomnilnim paketom, zadnjo sedežno klop, oblikovano kot enojni sedeži, vstopne letve iz legiranega jekla z oznako modela, ekskluzivno dvobarvno kombinacijo s kontrastnimi šivi, ter dvobarvni usnjen volan s podloženim obročem. Poleg tega je v novi model serijsko vgrajen tudi Porschejev multimedijski sistem z navigacijskim modulom s trdim diskom in zaslonom na dotik, ki omogoča številne nove funkcije in intuitivno upravljanje. Serijski je tudi audio sistem Bose s 14 zvočniki in prostorskim 5:1 ozvočenjem.

Z novim modelskim letom so vrhunski keramični zavorni koluti, ki so bili prvotno razviti za potrebe športnega avtomobilizma, prvič na voljo tudi za prestižna in dinamična vozila SUV in ne samo za tipične športne avtomobile. Premer zavornih kolutov na sprednji premi znaša 410 mm, na zadnji pa 370 mm. Za zaviranje skrbijo 6-batna aluminijasta zavorna sedla spredaj in 4-batna aluminijasta zavorna sedla zadaj. Keramični zavorni koluti so razen za Cayenne Turbo S na voljo tudi za Cayenne S, GTS in Turbo v kombinaciji z 20-colskimi ali večjimi platišči.

Prodaja se prične poleti 2008. Cena osnovne izvedbe na slovenskem trgu (z 19-odstotnim DDV) znaša 151.805 EUR.