Porsche macan 2,0 turbo

Nedelja, 20 Marec 2016

Porsche je družino kompaktnih športnih terencev razširil z novim vstopnim modelom Macana. Podono kot novi boxter je tudi macan pridobil štirivaljni turbomotor, ki pa je posebej prilagojen športnosti, ki se pričakuje od Porschejevega SUV-ja.

Glede videza in opreme se novi vstopni macan od zmogljivejših bratov razlikuje le malenkostno. Opazne so matirane črne letvice ob stranskih steklih, črne zavorne čeljustni, 18-palčna platišča in izpušni sistem z dvema enojnima izpušnima cevema iz krtačenega legiranega jekla. Serijska oprema se opira na modele S. Osnovni macan je opremljen s komfortnimi sedeži z električnim 8-smernim nastavljanjem na voznikovi strani, sredinskim delom sedežev iz alkantare, najnovejšo generacijo sistema Porsche Communication Management (PCM), asistenco za ohranjanje smeri in električno pomičnimi prtljažnimi vrati.

Macanov vstopni motor je odslej dvolitrski bencinski turbomotor. Zanj so znalilni: polnilni tlak do dva bara, hladilnik polnilnega zraka, direktno vbrizgavanje bencina in variabilni časi krmiljenja ventilov. Sistem VarioCam Plus kontinuirano prilagaja sesalno in izpušno odmično gred ter krmili hod izpušnih ventilov. Motor razvije največjo moč 185 kW (252 KM), v območju od 5.000 do 6.800 vrt./min, ter največji navor 370 Nm, ki je na voljo v območju od 1.600 do 4.500 vrt./min.

Kot v vseh macanih je motor spojen z robotiziranim Porschejevim menjalnikom z dvojno sklopko (PDK), navor pa se na cesto prenaša preko serijskega štiri­kolesnega pogona PTM. Opcijsko je na voljo zračno vzmetenje z uravnavanjem višine podvozja, ki vključuje aktivni sistem blaženja PASM. Masa praznega macana znaša 1.770 kilogramov, kar pripomore, da osnovni štirivaljni macan pospeši od 0 do 100 km/h v 6,7 sekunde, z opcijskim paketom Sport Chrono pa se ta čas skrajša na 6,5 sekunde. Končna hitrost znaša 229 km/h. Pri vožnji v skladu z meritvami NEVC naj bi osnovni bencinski macan porabil med 7,4 l/100 km in 7,2 l/100 km, odvisno od izbranih pnevmatik.

Naročila za dvolitrskega turbo macana že sprejemajo. V Nemčiji stane 55.669 evrov, vključno z DDV in deželno opremo. Na trg pa bo prišel junija 2016.
 

Aleksander Praper