Porsche cayenne GTS - prenova

Torek, 11 November 2014

Pri Porscheju kratica GTS izvira iz leta 1963, ko se je prvič pojavila na modelu 904 Carrera GTS. Po večletni odsotnosti jo je leta 2007 spet obudil cayenne GTS. Od tedaj naprej kratica GTS pri Porscheju označuje izrazito športne izpeljanke modelov in dosega lepe prodajne rezultate – v primeru cayenna se 11 % kupcev odloči za izvedbo GTS.

Cayenne GTS ima prednji del narejen po vzoru prenovljene izvedbe Turbo, kar pomeni, da odbijač preluknjajo velike odprtine za zajemanje zraka. Poleg tega je opremljen s paketom Sport Design, ki med drugim vključuje poudarjene pragove in razširitve kolesnih ohišij. Te so, tako kot usmernik zraka na robu strehe in spodnji del zadka, lakirane v barvi vozila. K športnosti naj bi sodila tudi črna barva, zato so na cayennu GTS vsi napisi črni, enako tudi izpušne cevi, ohišji biksenonskih žarometov, zatemnjene zadnje LED-luči ter 20-palčna platišča z dizajnom RS Spyder. Novost sta napisa GTS na prednjih vratih.

Športni značaj odraža tudi notranjost vozila. Serijski so 8-smerno nastavljivi športni GTS-sedeži, s prevlekami iz usnja in alkantare ter napisom GTS na vzglavnikih. Na otip prijetno mehka alkantara je uporabljena za večino notranjih prevlek, kot je pogosto tudi pri dirkaških avtomobilih. Opcijsko je možno naročiti karmin rdeč ali rodijevo srebrn paket Interieur GTS, ki vključuje številčnico merilnika vrtljajev, napise na vzglavnikih in varnostne pasove v kontrastni barvi.

Cayenna GTS poganja izpopolnjeni biturbo 3,6 V6 motor, ki je bil predstavljen v novem cayennu S. V primerjavi s prejšnjim V8 motorjem, se je moč povečala na 324 kW (440 KM, oz. + 20 KM), navor pa
na 600 Nm (+ 85 Nm), hkrati je poraba manjša za do 0,9 l/100 km. Cayenne GTS doseže 262 km/h in do 100 km/h pospeši v 5,2 sekunde (s paketom Sport Chrono: 5,1 s), kar je pol sekunde hitreje kot pri predhodniku. Serijski je športni izpušni sistem, posebej je nastavljen tudi aktivni sistem blaženja Porsche Active Suspension Management (PASM). S serijskimi jeklenimi vzmetmi je karoserija spuščena za 24 milimetrov, z opcijskim zračnim vzmetenjem pa za 20 milimetrov. Cayenne GTS ima vgrajen zavorni sistem iz modela Cayenne Turbo, z rdečimi zavornimi čeljustmi in velikimi koluti (390 mm spredaj in 358 mm zadaj).

Cayenne GTS bo svetovno premiero doživel 19. novembra na avtomobilskem salonu Los Angeles Auto Show 2014. Prodaja bo v Nemčiji stekla konec februarja 2015, cena pa bo 98.152 evrov (vključno z DDV in deželno opremo).
 

Aleksander Praper

Galerija


 

Video:

 

Video testne vožnje z Walterjem Röhrlom