Porsche boxster

Četrtek, 12 Januar 2012
Leta 1948 je bil Type 356, lahki roadster s sredinsko nameščenim motorjem, prvi avtomobil s Porschejevim imenom. Pet let kasneje so predstavili porscheja 550 spyder, katerega zmogljivi bokserski motor ga je popeljal do številnih zmag v avtomobilskem športu. Tudi šest desetletij kasneje Porsche ostaja zvest tradiciji majhnih, agilnih in zmogljivih roadsterjev. Nova generacija modela Boxster dodaja še varčnost in sodoben dizajn, ki se zgleduje po carreri GT.Novi porsche boxster se lahko pohvali s povsem novo karoserijo, izdelano po načelih lahke gradnje. Nežnih oblin je po novem manj, namesto njih ima novi boxter bolj poravnane, odločne linije. Le nad kolesi se blatnika krivita v privlačno napihnjena loka, ki kažeta »mišice«. Opaziti je naprej pomaknjeno vetrobransko steklo in poudarjene robove na spodnjem delu vozila, ki prispevajo k vizualnem občutku stabilnosti. Veliki zračni reži na boku hladita sredinsko nameščeni motor, zanimivo oblikovane zadnje luči pa prehajajo v integriran zadnji spojler.

Novi roadster potnike v primeru slabega vremena pokrije z električno pomično zložljivo streho, ki zložena nima pokrova, a je kljub temu neopazno integrirana v obliko. Notranjost naj bi potnikoma ponudila več prostora. Oblikovno se navezuje na superšportno carrero GT. Visoka sredinska konzola je zato izrazito lepo urejena in elegantno zapolnjena z gumbi. Kot takšna se precej oddaljuje od nekdanjega Porschejevega špartanskega videza. Voznika in sopotnika objemajo vodoravne linije, še posebej všečne pa so zračne reže s kronometrom.Nova generacija odprtega dvoseda se že premierno predstavlja v različicah Boxster in Boxster S. V oba modela je sredinsko vgrajen 6-valjni bokser motor z direktnim vbrizgavanjem bencina, sistemom za rekuperacijo zavorne energije, toplotnim managementom in sistemom start-stop. Osnovni model Boxter je pridobil nov 2,7-litrski motor, ki razvije 195 kW (265 KM), kar je 10 KM več kot prostorninsko večji predhodnik. Tehnično temelji na 3,4-litrskem motorju boxsterja S, ki razvije 232 kW (315 KM),  oziroma 5 KM več kot doslej. Serijsko sta oba motorja spojena s  6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Za doplačilo je na voljo 7-stopenjski robotizirani PDK menjalnik, ki omogoči boljše zmogljivosti ob ugodnejši porabi. Boxster s PDK od 0-100 km/h pospeši v 5,7 sekunde, boxter S pa v 5,0 sekunde. Povprečna poraba prvega znaša 7,7 litra,  drugega pa 8,0, kar je do 15 % manj kot pri predhodnikih.

Manjša masa, daljša medosna razdalja, krajša previsa, širša koloteka in večja kolesa, skupaj z elektro-mehanskim servo krmiljenjem, še izboljšajo pohvaljeno vozno dinamiko predhodnika. Kupcem boxterja, ki jim je še to premalo, je kot dodatna oprema na voljo paket Sport Chrono, ki prvič vključuje dinamično vpetje menjalnika. Novost za porsche boxster je tudi sistem Porsche Torque Vectoring (PTV) z mehansko prečno zaporo diferenciala.Prodaja nove generacije boxsterja bo predvidoma stekla 14. aprila letos. Cena bo v Sloveniji znašala 55.601 EUR za boxster in 67.470 EUR za boxster S (cena vključuje 20-odstotni DDV in 9% DMV ).GalerijaAleksander Praper