Porsche cayenne GTS

Torek, 17 April 2012

Porsche chayenne GTS, ki obljublja vozne lastnosti športnega avtomobila, je pripravljen, da se predstavi kitajskim potencialnim kupcem, kasneje pa tudi na svoji domači stari celini. Porsche cayenne GTS  je v drugi generaciji še bolj agresiven, trši, nižji, bolj zmogljiv in športno opremljen.


Čeprav bi cayenna GTS glede zmogljivosti lahko postavili med cayenna S in cayenna turbo, so modelu z oznako GTS nadeli svojstven značaj. Prednji del so si sposodili pri chayennu turbo, stranicam dodali nizke pragove, razširili blatnike, na konec strehe namestili specifičen dvojni spojler, zatemnili zadnje luči in spodnji del zadnjega odbijača preluknjali s štirimi izpušnimi cevmi. Kontrasten poudarek laku so svetleče črna platišča in črni strešni letvi. Za notranjost napovedujejo več elegance kot jo pričara zunanjost na prvih fotografijah. Serijsko je namreč oblazinjenje  v kombinaciji usnja in alcantare, prednja sedeža pa sta nastavljiva v osem smeri.Pod prednji del cayenna GTS so vgradili V8 motor, ki je povzet iz cayenna S in predelan, da razvije največjo moč 309 kW (420 KM). Za prenos poskrbi 8-stopenjski samodejni menjalnik Tiptronic S, z integrirano funkcijo start-stop. Dodelava motorja omogoča živahno vožnjo tega masivnega športnega terenca, saj naj bi pospešek do 100 km/h znašal 5,7 sekunde, najvišja hitrost pa 261 km/h. Ob tem so, po standardih NEDC meritev, zapisali povprečno porabo 10,7 litra. Podvozje cayenna GTS je posebej prilagojeno športnemu značaju. Višina od tal je znižana za 24 milimetrov, vzmetenje je trše, serijsko je vgrajeno tudi elektronsko aktivno uravnavanje PASM (Porsche Active Suspension Management).

Če ste se že zelo zagreli, naj omenimo, da lahko prodajo cayennov v Evropi pričakujemo julija, cena v domači Nemčiji pa bo malenkost presegla 90 tisočakov, vključno z davki.


Aleksander Praper

Galerija