Porsche cayenne S diesel

Četrtek, 13 September 2012

Porschejev SUV cayenne uvaja najboj zmogljivi V8 dizelski motor na trgu. Cayenna S diesel poganja 4,2-litrski bi-turbo dizelski V8. Kljub veliki moči in navoru napovedujejo ugodno porabo goriva in (relativno) nizke emisije.


Porsche cayenne S diesel z biturbo V8 motorjem zaseda vrh dizelskih športnih terencev

4,2-litrski dizelski V8, ob pomoči dveh turbinskih polnilnikov, razvije moč 281 kW (382 KM), njegov maksimalni navor pa znaša 850 Nm. S tem motorjem novi cayenne S diesel dosega vrhunske rezultate – tako s stališča vozne dinamike kot tudi glede učinkovitosti. Močan dizelski cayenne od 0 do 100 km/h pospeši v 5,7 sekunde in doseže največjo hitrost 252 km/h. Po uradnih podatkih v povprečju porabi samo 8,3 litra goriva na 100 kilometrov (CO2: 218 g/km). K ugodni porabi prispeva tudi funkcija start-stop, k užitku pri vožnji pa miren tek, športen zvok osemvaljnika in aktivni štirikolesni pogon PTM. Z opcijskim sistemom Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) je cayennu S diesel omogočena še bolj športna vožnja.


Motor v porscheju cayennu S diesel iz 4,2-litrske prostornine pridela 382 KM in 850 Nm navora

Novi dizelski model je tudi navzven tipični Cayenne S, ki se poleg napisa na zadku oznanja z značilnostmi osemvaljnih modelov. Velikost zavornih kolutov je prilagojena zmogljivosti motorja, prepoznate pa jih lahko po srebrnih zavornih čeljustih. Črne lamele na sprednjem delu cayenna poudarjajo odprte reže za zajemanje zraka.Porsche cayenne S diesel bo na trg prišel januarja 2013 in bo v Nemčiji stal 77.684 evrov, vključno. z 19-odstotnim DDV in deželno opremo.

Aleksander Praper