Porsche cayenne turbo S

Torek, 16 Oktober 2012

Porsche cayenne turbo S prevzema vodilno vlogo v paleti SUV modelov Cayenne. Črka S torej pomeni dodatnih 50 KM, v primerjavi z modelom Cayenne Turbo. Za prepoznavnost poskrbi tudi specifičen videz zunanjosti in notranjosti.


Porscheja cayenna turbo S zaznamujejo posebna 21-palčna platišča in črno lakirani elementi na zunanjosti

Model Porsche Cayenne Turbo S je posajen na posebej zasnovana 21-palčna lita platišča 911 Turbo II, s črno obarvano notranjo stranjo. Karoserijo dopolnjujejo črno lakirani elementi – reže, ohišji zunanjih ogledal in ohišji prednjih luči. Za notranjost so Porschejevi oblikovalci razvili dvobarvno usnjeno oblazinjenje z novima barvnima kombinacijama: črna/carrera rdeča in črna/luksorsko bež. To ekskluzivno oblazinjenje dopolnjujejo barvni šivi v ustreznih kontrastnih barvah carrera rdeča ali luksorsko bež. K tradicionalnem pojmovanju športnosti se prilega tudi Paket Carbon, ki vsebuje notranje elemente iz ogljikovih vlaken.


V notranjosti izvedbe Cayenne Turbo S poglede pritegnejo nove kombinacije usnja ter karbonski dodatki

4,8-litrski V8 biturbo motor modela Porsche Cayenne Turbo S pridela 405 kW (550 KM) ter kar 750 Nm navora (ponovno 50 več kot cayenne turbo). Najvišja hitrost,ki jo doseže cayenne turbo S, znaša 283 km/h in je za 5 km/h višja kot pri cayennu turbo. Za 2 desetinki boljši je tudi pospešek do 100 km/h, ki znaša 4,5 sekunde. Ob tem je zanimivo, da se uradno zapisana povprečna poraba 11,5 litra ni spremenila, kar pomen, da je turbo S učinkovitejši od cayenna turbo. Velika zaloga navora se na cestišče prenaša preko štirikolesnega pogona, aktivno uravnavanje podvozja pa poskrbi za suvereno vozno dinamiko.

Porsche je v izvedbi Cayenne Turbo S ciljal na doseganje maksimalne vozne dinamike. Od cayenna turbo so prevzeli kombinacijo zračnega vzmetenja in aktivnega uravnavanja blažilnikov (PASM). Poleg tega ima vgrajen sistem Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), ki v ovinkih zmanjšuje prečno nagibanje avtomobila. Serijski je tudi sistem Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), ki vključuje prilagodljivo porazdelitev navora na zadnjih kolesih v kombinaciji z elektron­sko uravnavano prečno zaporo na zadnji premi. V serijsko opremo porcheja cayenna turbo S sodi tudi  paket Sport Chrono.


Črka S, ob oznaki Cayenne Turbo, pomeni dodatnih 50 KM in 50 Nm navora, ob enaki povprečni porabi

Za cayenna turbo S bo v Sloveniji treba odšteti 209.941,00 evrov, vključno z 20% DDV, 28% DMV in 16% davka na prostornino motorja. Dobave se bodo pričele v začetku prihodnjega leta.

Aleksander Praper

Video: