Porsche cayman III

Petek, 18 Januar 2013

Porsche je predstavil novo generacijo caymana - kupejevskega sorodnika modela Boxter, ki smo ga spoznavali že lansko jesen. Novi cayman je za 30 kg lažji in do 15 % bolj varčen kot predhodnik, a še vedno značilen porsche od glave do pet, z odlično vozno dinamiko ter prepoznavno obliko malega športnega kupeja.


Porsche je v novi generaciji caymana dosegel povečanje mer in z daljšim medosjem tudi sredinsko vgradnjo motorja

Nova generacija porscheja caymana ima daljšo medosno razdaljo in krajše previse čez obe osi. Vetrobransko steklo je pomaknjeno bolj naprej, streha pa je pomaknjena bolj nazaj  - v prid večji prostornosti v potniški kabini. Bočna silhueta je športno nizka, z značilnima odprtima za dovod zraka k sredinsko nameščenemu motorju. Sprednje luči, s tehnologijo LED so polepšane s kromiranimi dodatki, prav tako kromirani sta tudi ohišji sprednjih meglenk. Zadnje LED luči povezuje »zavihana ustnica« karoserije v kateri se skriva pomičen usmerjevalnik zraka, na spodnji strani pa je na sredino nameščena tretja zavorna luč. Na sredini zadnjega odbijača značilen bokserski zvok oddaja dvojna izpušna cev.

Notranjost novega caymana so Porschejevi oblikovalci uskladili z aktualnimi smernicami znamke – sredinska konzola je elegantno urejena, visoka, voznik pa je objet v svojem kokpitu. Za volanom se nahajajo trije klasični merilniki, 4,6-palčni zaslon na dotik pa kraljuje na sredinski konzoli. Na voljo je posebej za model Cayman razvit vrhunski avdio sistem nemškega proizvajalca Burmester. Novi so tudi športni sedeži, ki nudijo več udobja za daljša potovanja, po želji pa so lahko odeti v kombinacijo dvobarvnega usnja. Prtljažni prostor je zaradi daljše medosne razdalje pridobil 15 litrov in tako meri 425 litrov.


V notranjost novi cayman deluje bolj urejen, eleganten in soroden ostalim modelom znamke Porsche

Porsche cayman bo na voljo v dveh motornih različicah. Cayman je opremljen z 2,7-litrskim šestvaljnim motorjem, s sistemom variabilnega krmiljenja ventilov Vario Cam Plus. Pridela 202 kW (275 KM), kar zadostuje za končno hitrost 260 km/h in pospešek do 100 km/h v 5,7 s. Močnejša različica Cayman S je opremljena s 3,4-litrskim šestvaljnikom, z nazivno močjo 239 kW (325 KM). Do 100 km/h cayman S pospeši v 5,1 s in doseže končno hitrost 283 km/h. Pri obeh motorjih si je mogoče zaželeti Porschejev samodejni menjalnik PDK, z dvojno sklopko, ki prav tako v prid manjši porabi in izpustom vedno prestavi v nevtralni položaj N, kadar zazna, da moč motorja ni potrebna. K nižji porabi prispeva tudi serijski sistem Oba start/stop.  

Za doseganje nižje porabe so inženirji novega caymana obuli v 18-palčne pnevmatike z manjšim kotalnim uporom in dodali nov električni servovolan. Servovolan v novem caymanu in caymanu S ima lahko dodano tudi funkcijo »plus« - za izdatno pomoč pri vrtenju volana do 50 km/h. Zaradi daljše medosne razdalje, širših kolotekov in gum z večjim radijem je izboljšana že tako odlična vodljivost malega porscheja. Za doseganje še boljših rezultatov pa si je mogoče omisliti tudi športni paket Sport Chrono, 19 ali 20-palična platišča in sistem elektronskih blažilnikov PASM.


Motorja v caymanu in caymanu S sta učinkovitejša, avto pa je zaradi nižje mase tudi bolj zmogljiv.

Novi porsche cayman, poleg športnih užitkov in ugodnejše porabe ter emisij, stavi tudi na karto varnosti, saj je lahko opremljen s pametnim radarskih tempomatom ACC in sistemom Porsche Active Safe - za opozarjanje na nevarnost naleta.

Tit Kurtin

Video


Galerija