Porsche macan

Četrtek, 21 November 2013

Porsche z modelom Macan (indonezijska beseda za tigra) vstopa v segment kompaktnih športnih terencev. Kot značilen porsche naj bi postavil nova merila užitkov in športnih voznih lastnosti, kot SUV pa nudil dosti udobja in vsakodnevne uporabnosti. Oblikovno nezgrešljiv predstavnik družine Porsche bo že od začetka na voljo s tremi različnimi motorji, serijskim menjalnikom PDK ter štirikolesnim pogonom.


Novi model Macan dinamične gene znamke Porsche prenaša v segment kompaktnih SUV-jev

Macan je oblikovan mišičasto, deluje nizek in širok, precej elementov pa povzema po modelih 911 in 918 spyder. Prednje in zadnje luči so zveste družinskemu oblikovanju, kakor tudi poudarjena zadnja blatnika. Po modelu 918 Spyder povzema macan tudi letev na spodnjem delu bočnih vrat, ki jo je opcijsko možno dobiti v različnih materialih, tudi z videzom karbona. Pnevmatike so spredaj in zadaj različnih širin, nameščene na platišča velikosti od 18 do 21 palcev. Pokrov motorja so razpotegnili kar v boka ter  oblikovali markanten prednji del in zadek, kjer so na vsaki strani difuzorja vedno štiri izpušne cevi (za turbo oglate). Da bi ohranili »čist« videz, so tablico namestili nizko, stikalo za avtomatsko odpiranje pokrova prtljažnika pa skrili v vznožje ročice brisalca.

Elegantno-športna notranjost deluje sorodna kot pri drugih aktualnih porschejih, a prilagojena macanu. Ohranjena je klasična razporeditev - kontaktna ključavnica na levi in trije okrogli merilniki - z vrtljaji v sredini ter 4,8-palčnim informacijskim zaslonom na desni. Okoli kratke prestavne ročice je logično razporejena množica gumbov, precej pa se jih nahaja tudi na novem športnem volanu. Sedenje naj bi bilo nizko in športno, za odlično počutje pa Porsche jamči z vrhunsko izdelavo ter materiali in v tem segmentu prvič ponujenim avdio sistemom Burmester.


Notranjost macana je zasnovana kot se za porscheja spodobi - ostajajo trije merilniki in ključavnica na levi

Ob uvedbi na trg bo macan na voljo v treh izvedbah. Macan S je opremljen s 3,0-litrskim V6 biturbo motorjem, z močjo 250 kW (340 KM), ki do 100 km/h pospeši v 5,4 sekunde in doseže 254 km/h.
Macan turbo ima vgrajen novi 3,6-litrski V6 biturbo, ki premore 294 kW (400 KM) in vozilo od 0 do 100 km/h pospeši v 4,8 sekunde ter mu omogoči največjo hitrost 266 km/h. Medtem, ko naj bi bencinca porabila med 8,7 in 9,2 litra (po NEDC standardu) je dizelski macan S diesel zadovoljen že s 6,3 do 6,1 litra. Njegov 3,0-litrski turbodizelski motor V6 zmore 190 kW (258 KM), za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 6,3 sekunde in doseže največjo hitrost 230 km/h. Vsi imajo serijsko vgrajen 7-stopenjski PDK menjalnik, z ročicama za volanom, in gumb Sport, ki omogoči bolj hitre odzive stopalke, hitrejšo in bolj ostro prestavljanje ter bolj poudarjen zvok. V primeru, da je vgrajen sistem uravnavanja podvozja PSM tudi to preklopi v športni režim. Opcijsko je na voljo paket Sport Chrono, ki izboljša zmogljivosti motorja, podvozja in menjalnika ter prispeva štoparico na armaturni plošči in funkcijo Launch Control.

Serijski aktivni štirikolesni pogon je sestavni del sistema PTM (Porsche Traction Management). Z elektronsko lamelno sklopko, avtomatskim zavornim diferencialom (ABD) in z regulacijo zdrsa pogonskih koles (ASR)  zagotavlja zanesljivo vlečno silo. Zadnja prema je vedno gnana, po potrebi pa se navor prenaša na sprednjo. Terenski vozni način se vklopi s tipko in deluje do 80 km/h. Vsi sistemi, povezani s terensko vožnjo, se pri tem nastavijo za čim boljše terenske lastnosti. Če je vgrajeno opcijsko zračno vzmetenje se avto dvigne za dodatne 4 centimetre od tal. Porsche bo v macanu ponujal tri različne izvedbe podvozja. Klasično bo imelo jeklene vzmeti. Boljše (serijsko pri turbo) bo vsebovalo kombinacijo jeklenih vzmeti in elektronskega uravnavanja blažilcev PSAM (režimi Comfort, Sport in Sport Plus). Prvič v segmentu pa bo na voljo kombinacija zračnega vzmetenja in PSAM, s samodejnim prilagajanjem oddaljenosti vozila od tal, oziroma tremi nastavljivimi višinami (maksimalni odmik 23 cm).


Porsche bo ponudil macana s tremi šestvaljnimi motorji, serijskim štirikolesnim pogonom in PDK menjalnikom

Porsche je za model Macan pripravil pestro dodatno opremo. Poleg omenjenega zračnega vzmetenja bo lahko imel macan asistenco za ohranjanje smeri na voznem pasu, na voljo bo sistem Torque Vectoring Plus (PTV Plus) - za variabilno porazdeljevanje navora med zadnji kolesi v kombinaciji z elektronsko uravnavano prečno zaporo na zadnji premi. Kupiti bo možno sistem prilagodljivih prednjih luči PDLS Plus (Porsche Dynamic Light System Plus). Za boljše udobje in varnost bo lahko skrbel radarski tempomat Adaptive Cruise Control (ACC) s preventivnim varnostnim sistemom PAS (Porsche Active Safe).

Izdelava macana bo potekala v Porschejevi tovarni v Leipzigu, kjer naj bi letna kapaciteta znašala 50.000 vozil. V Nemčiji bo porsche macan v prodajnih salonih na voljo od 5. aprila 2014. Za modela Macan S in Macan S Diesel bo treba odšteti od 57.930 evrov (vključno z DDV), za model Turbo pa 79.826 evrov (vključno z DDV).
 

Aleksander Praper

Galerija

Video studio:

Video vožnja:

Video testiranja: