Porsche panamera GTS

Torek, 21 Februar 2012

Porsche bo v Ženevo pripeljal že konec leta predstavljeno panamero GTS. Kot nakazuje oznaka GTS gre za še bolj »strupeno« izvedenko Porschejeve prve kombi-limuzine, ki poleg udobja štirim potnikom pričara tudi dirkaške užitke.Stilska oblika panamere ostane seveda nespremenjena. Pri izvedbi GTS, so se pri Porscheju odločili le za manjše lepotne popravke. Predstavljena različica je odeta v ekskluzivno »carmine red« rdečo barvo. Izstopajo še dodatki v črni barvi na obrobah okoli oken in spodnjem delu vozila – vključno z veliko prednjo zračno režo ter črnimi izpušnimi cevmi. Od običajne različice je panamera GTS nižja za 10 mm, postavljena pa je na 19-palčna platišča.

V notranjosti najdemo mnogo karbonskih dodatkov, prav tako pa so športni sedeži in volanski obroč oblečeni v alkantaro. Odličen vtis naredijo tudi kontrastno rdeči šivi in rdeči varnostni pasovi. Vsekakor notranjost več ne spominja na veliko udobno cestno križarko, temveč na čistokrvnega športnika, kar je nekako v protislovju s celotno filozofijo velikega udobnega avtomobila. Hkrati pa je zvest športni tradicij znamke.Agregat vgrajen v porsche panamero GTS je 4,8-litrski atmosferski V8 motor, ki razvije 316 kW (424 KM) in 520 Nm navora. V primerjavi z običajno različico  ponuja za 22 kW (30 KM) večjo moč in 20 Nm dodatnega navora. Pospeševanje od 0 do 100 km/h tako traja le 4,5 sekunde, končna hitrost pa naj bi, po tovarniških podatkih, znašala 288 km/h. Skratka, odlični rezultati za kar 1920 kg težek, skoraj pet metrov dolg avtomobil. Motorni agregat svojo moč prenaša na vsa štiri kolesa, s pomočjo 7-stopenjskega samodejnega menjalnika PDK, z dvojno sklopko.

Panamera GTS vsebuje tudi napredne sisteme aktivnega upravljanja podvozja PASM (Porsche active suspension management), ki nenehno prilagaja odzivnost in vodljivost vozila trenutnim razmeram na cestišču. Tu je še PDCC sistem za dinamično uravnavanje šasije (Porsche dynamic chasis control) in PTVPlus (porsche torque vectoring)  sistem za vektorsko razporejanje navora. Tako kot je že običajna praksa, pa je tudi pri panameri GTS spisek dodatne opreme dolg.

Galerija

Jože Novak