Porsche panamera – prenova

Četrtek, 04 April 2013

Porsche bo v Šanghaju predstavil prenovljene panamere S in 4S, z novim turbo V6 motorjem, dve podaljšani izvedbi Panamera Executive ter plug-in hibridno izvedbo, za katero trdijo, da je to prvi plug-in hibrid med luksuznimi avtomobili.


Prenovljena porsche panamera je pridobila bolj oster videz prednjih in zadnjih luči in drugačna odbijača

Čeprav Porsche panamero oznanja kot novo generacijo, gre dejansko za prenovo modela. Medtem, ko sta boka ostala nespremenjena, so osvežili videz prednjega in zadnjega dela. Spredaj je panamera dobila nove luči, s prisekanim notranjim robom, ter nov odbijač, z večjimi zračnimi režami. Na zadku so spremenili prtljažna vrata s steklom vred, malenkost drugačne so luči, nov je odbijač z nižje nameščeno registrsko tablico, zadnji integrirani spojler pa je poslej širši. Med sabo se posamezne izvedbe panamere ločijo po različnih detajlih, še precej k lepemu videzu pripomore doplačilna oprema, med katero so sedaj uvrstili LED celotne prednje luči.

V estetski, luksuzni notranjosti bistvenih sprememb s prenovo niso predvideli. Modela Panamera 4S Executive in Panamera Turbo Executive imata 15 centimetrov podaljšano medosno razdaljo in s tem povečano notranje udobje dveh zadaj sedečih potnikov. Izvedbe Executive so bogato opremljene, v serijski opremi imajo med drugim tudi zračno vzmetenje.


Novi izvedbi Panamera Executive bosta imeli 15 centimetrov podaljšano medosno razdaljo, več prostora in opreme

Krepki rez pa so opravili pod motornim pokrovom. 4,8-litrski V8, ki so ga vgrajevali v panameri S in 4S odhaja v pokoj. Čeprav bo s tem tudi Porsche pričel zmešnjavo z imeni, bo po novem ta modela poganjal turbomotor. Gre za novi 3-litrski V6 motor, ki mu v skladu s trendi zmanjševanja prostornin pomaga turbinski polnilnik. V6 turbo premore 20 KM moči več in 20 Nm navora več kot dosedanji V8. Ob tem pa se pohvalijo še z 18 % zmanjšano porabo goriva. Seveda je zaradi prisilnega polnjenja spremenjena tudi odzivnost motorja, ki sedaj 420 Nm največjega navora dosega v širšem območju. Večina panamer ima vgrajen 7-stopenjski PDK menjalnik, panamero diesel in panamero S E-Hybrid pa poganja komfortni 8-stopenjski samodejni menjalnik. Razen na panemeri GTS nudi PDK menjalnik tudi funkcijo »križarjenja«, saj pri konstantnih hitrostih prestavi v prosti tek in tako varčuje z gorivom.

Porsche ob prenovi še posebej izpostavlja model Panamera S E-Hybrid. Gre za vzporedni vtični hibrid, ki vsebuje bistveno močnejši elektromotor in boljše baterije kot predhodnik. Elektromotor sedaj premore 70 kW (95 KM), prej pa 34 kW (47 KM). Elektromotor v panameri črpa energijo iz nove litij-ionske baterije z bistveno povečano kapaciteto – po novem 9,4 kWh, prej 1,7 kWh. S priklopom na industrijsko polnilno mesto se baterija v novi hibridni panameri napolni v dveh urah in pol, na domači vtičnici pa v manj kot štirih urah. Medtem, ko je imel prejšnji model po NEDC ciklusu povprečno porabo 7,1, ima sedanji le 3,1 l/100 km, kar ustreza emisijam CO2 v vrednosti 71 g/km. Ob tem nova hibridna panamera razvije boljše zmogljivosti, saj doseže najvišjo hitrost 270 km/h in do 100 km/h pospeši v 5,5 sekunde. Zgolj z uporabo električne energije se lahko pelje 18 do 36 kilometrov daleč.


Zadek porsche panamere je s prenovo pridobil drugačne luči, odbijač, prtljažna vrata, steklo in širši spojler.

Panamera S E-Hybrid vsebuje tudi nekatere dodatne funkcije, ki se uporabljajo s pomočjo pametnega telefona in aplikacij. Na daljavo je možno vklopiti ogrevanje ali hlajenje avtomobila, preverjati polnost baterij in doseg ter si s pomočjo telefona pomagati najti parkirano vozilo. V serijski opremi ima panamera poslej bi-ksenonske žaromete, multifunkcijski volan in električno pomična prtljažna vrata. Na voljo je obsežna ponudba asistenčnih sistemov, izboljšan aktivni tempomat, dodana je kamera za prepoznavanje znakov ter sistem za neželeno menjavo prometnega pasov.

Nova generacija panamere bo uradno predstavljena julija. Cene bodo segale od 83,277 evrov za običajen model, preko 88,513 €, za panamero 4. Hibridna izvedba bo stala 110,409 evrov, panamera turbo executive pa 163,364 €.  Seveda bodo pri nas cene zaradi visokih dajatev predvidoma višje. Prihodnje leto bodo uvedli nov dizelski motor z 220 kW (300 KM) ter modela Panamera Turbo S in Panamera Turbo S Executive, ki bosta predstavljala vrh ponudbe.


Aleksander Praper

Video:

 
Galerija