Porsche panamera sport turismo

Sobota, 13 Oktober 2012

Porsche je nedavno predstavil skoraj pet metrov dolgo študijo panamere sport turismo, evolucije sedanje panamere, vendar tokrat z novo generacijo hibridnega pogona. Panamera sport turismo

Panamera sport turismo je spredaj dokaj nežna evolucija sedanje panamere, s strani in na zadku je napredek večji

Oblikovno koncept Porsche Panamera Sport Turismo močno spominja na sedanji model Panamera. Kljub temu pa se študija Panamera Sport Concept od aktualnega modela pomembno razlikuje. Oblika tega 5-metrskega vozila je bolj prečiščena, previsi so kratki, prednji del izrazito dolg, zadnji del pa je videti krajši. Večje odprtine za zrak na sprednjem odbijaču ter žarometi, ki svetijo v LED tehnologiji vsekakor osvežijo podobo. Bočna linija je spremenjena predvsem zaradi zadka, ki ni več tako zaboljen, temveč se položno spušča. Iz določenih kotov nas spominja na poteze modela Alfa Brera. Videz zadnjega dela popestrijo ozke luči, ki so med sabo povezane ter tako zaključijo celotno podobo.


Panamera sports tourer concept v notranjosti nadaljuje elegantne poteze sedanjega modela - vendar  drugače.


Notranjost je predvsem kombinacija klasičnih Porschejevih potez in novih tehnologij. Tako je na sredinski konzoli malo morje gumbov nadomestil zaslon na dotik, preko katerega upravljamo vse bistvene funkcije avtomobila. Tudi merilniki niso klasični - prilagodljiv zaslon lahko prikazuje poljubne informacije - od podatkov o hitrosti, sliko iz kamer ali navigacijo. Inženirji iz Stuttgarta so šli še korak naprej in Panamera sport turismo uporablja brezžično povezavo za komunikacijo z vašim pametnim mobilnikom, na katerem lahko spremljate in shranjujete različne parametre vožnje in stanja vozila.

Notranjost v panameri sport turismo kipi od naprednih tehnologij - tipke in merilnike so nadomestili zasloni.

Hibridni pogonski sklop je pri Panameri sport turismo sestavljen iz 3-litrskega bencinskega šestvaljnika z 245 kW (333 KM) moči in elektrmotorja nazivne moči 70 kW (95 KM). Slednji se napaja iz električnih litij-ionskih baterij, katerih kapaciteta je 9,4 kWh. Porsche panamera sport turismo lahko tako zgolj na električni pogon doseže hitrosti do 130 km/h, njen doseg v tem načinu pa naj bi znašal celo preko 30 km. V kombiniranem načinu naj bi vozilo po NEDC standardu porabilo le 3,5 litra goriva na 100 prevoženih kilometrov, kar ustreza emisijam CO2 v vrednosti 82 g/km. Študija je, s takšnim pogonskim sklopom, pospešek iz mesta do 100 km/h sposobna opraviti v slabih šestih sekundah.

Jože Novak

Video:

 Galerija