Porsche panamera turbo S

Sreda, 06 November 2013

Porsche bo na salonu v Tokiu predstavil najmočnejšo, najhitrejšo in najbolj luksuz­no panamero. Oznaka Turbo S pomeni 570 KM in končno hitrost 310 km/h ter bogato opremo. Še posebej razvajenim jo Porsche ponuja tudi v izvedbi Executive, s 15 cm daljšo medosno razdaljo.

Porsche panamera turbo S je zastavonoša te modelne linije. Videz je opazno bolj mišičas, a hkrati tudi eleganten

Že pogled na zunanjost panamere turbo S potrdi njeno uvrstitev na vrh palete največjega porscheja. Športno-elegantna novinka je posajena na 20-palčna lita platišča Turbo II, ki imajo »obute« izrazito široke pnevmatike. Opazen je v barvo vozila lakiran 4-stopenjsko nastavljiv zadnji spojler, posebej za izvedbo Turbo S pa je Porsche pripravil tudi lak v paladijevo kovinski barvi.

V dvobarvno usnje odeta notranjost prinaša tudi nov paket dekorja iz temnega orehovega koreninskega lesa. Komfortna prednja sedeža imata v vzglavnika vtisnjen Porschejev grb, vozniku pa omogočata prilagajanje v 14 smeri, skupaj z možnostjo podaljšanja sedišč in nastavitve ledvene opore. Volanski drog je električno nastavljiv, sprednji in zadnji sedeži so serijsko ogrevani. Kot opcija so na voljo v 18-smeri nastavljivi športni sedeži, ki pomenijo tudi vgradnjo dveh zadnjih posamičnih sedežev. V panameri turbo S executive je zadaj za 12 centimetrov več prostora za noge, vsi sedeži imajo funkcijo prezračevanja. Dodani so električni senčni rolo ter zadnji stranski blazini. za več zasebnosti.


Motor panamere turbo S premore 50 KM več kot v panameri turbo. Vgrajena sta dva zmogljivejša turbopolnilnika, za 20 barov je povečan tlak vbrizga (na 140 barov), zaradi večje obremenitve pa so spremenjeni tudi bati in batni obročki. Tudi navor se je povečal za 50 Nm, na 750 Nm, med 2250 in 5000 vrtljajih, oziroma celo na 800 Nm med začasnim povečanjem pritiska (overboost). Poraba proti predhodniku je zmanjšana za 11 % in je enaka kot pri izvedbi Turbo, saj znaša 10,2 litra /100 km. Zvočne užitke lahko poveča doplačilni športni izpušni sistem, ki s pritiskom na gumb v poudari zvok motorja v notranjosti. Hitro prestavljanje 7-stopenjskega menjalnika PDK omogoči pospešek od 0 do 100 km/h v le 3,8 sekunde. Pri prestavljanju v višjo prestavo se posamezni valji izklopijo, število vrtljajev se hitreje zmanjša in sklopka se hitreje sklene. Navor se prenaša k vsem štirim kolesom, športnost pa podkrepi serijski paket sport Chrono in sistem Launch Control.


V notranjosti naj bi panamera turbo S ponudila vrhunske materiale in opremo ter spremenjene dekoracije.

Panamera turbo S je serijsko opremljena z vsemi sistemi za uravnavanje vozne dinamike: Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) aktivno zmanjšuje prečno nagibanje karoserije, Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) prilagaja porazdelitev navora na zadnjih kolesih v kombinaciji z elektronsko uravnavano prečno zaporo diferenciala. Vgrajen je zmogljiv in 50 % lažji zavorni sistem Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB), s kompozitno-keramičnimi koluti, in rumenimi čeljistmi. S hitrostjo prilagodljiv krmilni mehanizem dopolni prilagodljivo zračno vzmetenje Porsche Active Suspension Management (PASM), s tremi režimi delovanja – udobnim (Comfort), športnim (Sport) in poudarjeno športnim (Sport Plus).

V Nemčiji znaša cena za porsche panamero turbo S 180.024 evrov, izvedba Executive pa je še 17 tisočakov dražja. Oba modela je že mogoče naročiti, v prodajnih salonih pa bosta na voljo od 31. 01. 2014.

Aleksander Praper