Smart ED – slovenska predstavitev

Ponedeljek, 30 Junij 2014

Čeprav so električni avtomobili v Sloveniji še vedno redkost, lahko že v letošnjem letu pričakujemo kar nekaj novih električnih modelov. Tokrat predstavljamo smarta ED (Electric Drive), ki je sam po sebi eksotičen, a v smislu električne mestne mobilnosti zelo primeren kandidat - majhen, lahek, okreten, živahen in okolju prijazen. Kot član ugledne družine Daimler želi biti eden prvih, ki stopajo na pota čistejše in tišje mobilnosti.

Majnost in okretnost ter električni pogon naredijo smarta ED za odličen mestni prevoz

Navzven električne izvedbe smarta ne boste prepoznali na daleč, razen, če je odeta v posebno »eko« barvno kombinacijo bele in zelene (green paket za doplačilo 500 €). Sicer je videti kot povsem navaden primerek svoje vrste. Na voljo je v treh izvedbah – kot navaden smart fortwo kupe, kabrio ali športno-ugledni Brabus. Napis »electric drive« na zadku in ob vzvratnih ogledalih opazovalcem razloži, od kod izvira oznaka ED in zakaj se takšen smart premika skoraj neslišno. Majhne dimenzije namigujejo na okretnost, saj z dolžino 2,695 metra zlahka manevrirate v gostem prometu in zasedete parkirna mesta, ki so drugim premajhna. Navsezadnje premer obračanja meri le 8,75 metra.

1,559 metra širine in 1,565 metra višine je dovolj za ustrezno gostoljubno dvosedežno notranjost in prtljažni prostor, do katerega se dostopa skozi dvodelna zadnja vrata. Prostornina prtljažnika znaša med 220 in 340 litri. Voznik smarta ED se na svojem delovnem mestu sreča z dodatnima merilnikoma za polnost baterije in sprotno porabo energije. Prestavna ročica ima znano kuliso samodejnega menjalnika, kar pomeni, da se za vožnjo uporabljata le stopalki plina in zavor. Ustrezni napotki se prikazujejo pod merilnikom hitrosti.

Notranjost je že sama po sebi igrivo oblikovana, z zelenimi poudarki pa se zdi še nekoliko bolj mladostna

Majhnost in nizka masa smartu ED omogočata živahne zmogljivosti. Pospešek do 100 km/h mine v 11,5 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 125 km/h. Elektromotor poganja zadnji kolesni par, v zadku sta tudi polnilec in elektronika, litij-ionska baterija pa je nameščena v dno, pod sedežema. Največji doseg naj bi znašal 145 kilometrov, poraba električne energije pa je 15,1 kWh. Smart ED voznika prične na potrebo po polnjenju opozarjati pri 20-odstotni polnosti baterije, nato pa do popolne praznosti opozori še 5x. Na koncu omogoča še zasilno vožnjo dolgo približno 700 metrov.

Polnjenje je izvedljivo na tri načine – na navadni vtičnici traja 7 ur, v primeru vgrajenega domačega polnilnega mesta pa uro manj. Ob doplačilu 2500 € se v smarta ED vgradi 22 kW hitri polnilec, ki omogoča na polnilnih mestih 80 % polnost že v 45 minutah. V Sloveniji naj bi bilo preko 100 polnilnih mest, za skeptike glede varnosti, pa so preizkusili tudi polnjenje v dežju. K enostavni uporabi električnega smarta pripomore aplikacija za pametni telefon, s pomočjo katere lahko nadziramo klimo in polnjenje baterije. Na e-mail ali twitter lahko dobimo tudi obvestilo o stanju polnjenja.

Najvišja hitrost 125 km/h, 11,5 sekunde za pospeševanje do 100 km/h in 145 kilometrov dosega, so ključni podatki

Smart ED je najbolj uporaben v mestnem in primestnem prometu. A pri rent-a-car ponudniku Avantcar so dokazali, da lahko eno polnjenje zadošča tudi za vožnjo od Ljubljane do Opatije (120 km), pri čemer je odrekanje potrebno predvsem pri hitrosti vožnje. Glavno prednost bi naj takšen smart izkazal zaradi nizkih stroškov vožnje in servisiranja, kar je še posebej v interesu podjetjem s službenimi vozili v mestnem prometu. Vseeno pa se zdi, da stroški lastništva težko upravičijo višjo nakupno ceno. Vsaj tako pomemben faktor pri nakupu je ekološka podoba podjetja in enostavnost uporabe smarta ED v mestu.

Čeprav lahko letos pričakujemo novega smarta, izdelanega skupaj s twingom, bo takšen električni model ostal v prodaji še vsaj eno leto. Polna cena modela na fotografijah, s katerim smo se popeljali po Ljubljani in doživeli skoraj neslišno vožnjo, suverena pospeševanja ter res odlično okretnost, je znašala 29.000 €. Ob 5000 € državne subvencije (za električna vozila) in popustu zastopnika, pa naj bi realno električne smarte prodajali že pod 20.000 €. Za tiste, ki jim je to preveč, je na voljo tudi Smartovo električno kolo, katerega cena je manj kot 3000 €.
 

Aleksander Praper

Galerija