Smart forjeremy concept

Četrtek, 29 November 2012

Modni oblikovalec Jeremy Scott je svoj oblikovni navdih zlil na električnega smarta fortwo. Natal je gotovo eden najbolj stilskih smartov doslej – originalen, svetel, s pozitivnim značajem in elegantnim detajli – kot bi bil pripravljen na vzlet v svetlo prihodnost brez emisij.


Smart forjeremy je vsekakor vpadljiva in hkrati v detajlih tudi elegantna možnost predelave električnega smarta

Smart je kot prvi dovolil modnemu oblikovalcu, da poseže v spremembo zunanje oblike, saj je večina oblikovalskih omejenih serij osredotočena predvsem na izbor posebnih barv in materialov v notranjosti. Čeprav je stilski mali smart, s krilatim zadkom in elegantno razporejenimi kromiranimi detajli, videti kot bi bil ustvarjen za nastopanje v filmu o angelih, ga dejansko čaka proizvodnja v omejeni količini. Kaj osvetljena krila pomenijo za preglednost, varnost in stabilnost, nam ni znano, gotovo pa bo to eden najmanjših vpadljivih avtov na cestah.

Scott, ki med drugim snuje tudi kostume za pop zvezde, kot so Lady Gaga, Madonna, Katy Perry in Rihanna, je posebnega smarta, skupaj z Mercedesovim naprednim oblikovalskim centrom v Kaliforniji, zasnoval v osmih mesecih. Gorden Wagener, vodja Mercedesovega dizajna, je bil nad sodelovanjem navdušen, saj je, po njegovih besedah, Scott pravi ognjemet idej. Jeremy Scott je osvetljena prosojna krila za zadek avta zasnoval kot simboliko brezskrbne vožnje v natrpanih mestih. Krila pa so tudi element, ki ga pogosto uprablja na svojih kreacijah – bodisi oblačilih, očalih ali čevljih. Krila mu predstavljajo svobodo in lahkotnost.

V smislu električnega smarta se to nanaša tudi na svobodo lahkotne mobilnosti brez emisij. Temu je prilagojen tako zunanji kot notranji videz. Zunanjost, poleg krill in kroma, zaznamujejo še široka kolesa, razširjeni blatniki, posebna platišča in zanimive “obrvi” nad prednjimi lučmi, s katerimi ta posebni smart izraža “radoveden pogled”.  Še bolj všečen je notranji videz zelo eleganten, okusno dopolnjen s kromom in prešitim usnjem, ki so ga namestili na sedeže, vrata in tudi armaturno ploščo. Stranske zračne reže, oblikovane po zgledu jet letal, dopolnjujejo “letečo tematiko” krill. Nevsakdanji pa je tudi volanski obroč, kin a vrhu ni povvezan in spominja na letalsko krmilo.


Morda zunanjost smarta forjeremy deli mnenja, a notranjosti je treba priznati estetiko v slogu prestižnih modelov

Smart forjeremy je izdelan na osnovi trenutne serijske izvedbe električnega smarta, ki ima vgrajen 55-kilovatni elektromotor, po zaslugi katerega ta okolju prijazni malček do 60 km/h pospeši v le 3,7 sekunde in doseže najvišjo hitrost 125 km/h. 17,6 kWh litij-ionska baterija zadošča za približno 145 kilometrov dosega.

Aleksander Praper

Video:

 
Galerija