Smart forstars

Torek, 02 Oktober 2012

Znamka Smart predstavlja študijo električnega modela Smart Forstars. Koncept "za zvezde" ima prostora za dva potnika nad katerima se razprostira steklena streha, v režo na motornem prostoru pa so mu inženirji vgradili video projektor.


Smart forstars ima daljšo medosno razdaljo in koloteka kot aktualni model fortwo. Predstavlja se v ekstravagantni "alubeam rouge" rdeči barvi, značilna varnostna celica tridion pa je obarvana v mat metalik titanium odtenek. Oblikovno študija sloni na brezstrešni študiji Smart For Us, ki je bila predstavljena na avtosalonu v Detroitu, v začetku leta. Sprednji odbijač smarta forstars je zarisan v obliki nasmeha, luči so v tehniki LED, celotna zunanjost vozila deluje napihnjeno ter tako nakazuje prihodnje oblikovalne smernice vozil Smart. Študija je obuta v zajetne Michelinove sport pnevmatike dimenzije 245/35 ZR 21.

Notranjost študije je futuristična in se predstavlja v barvni kombinaciji rdeče (enaka kot zunanjost vozila) in pearl bele barve, z dodatki iz brušenega aluminija. Športna sedeža in vratne obloge so oblečene v belo usnje, sredinski del naslonjala sovoznikovega sedeža se lahko odstrani in tako nastane površina za daljše predmete. Instrumentna plošča je obrnjena proti vozniku, volanski obroč pa na zgornjem delu ni sklenjen. Prtljažni prostor je opremljen z aluminijastimi tirnicami za lažje natovarjanje tovora in s številnimi predali za shranjevanje manjših predmetov. Konveksna steklena streha se nadaljuje v steklo prtljažnih vrat. Vrata in steklo se odpirata neodvisno druga od druge (po želji tudi s pomočjo elektrike).

Študijo, katere največja hitrost znaša 128 km/h, poganja pogonski sklop iz električnega koncepta BRABUS elekctric drive. Srce pogonskega sklopa  je elektro-magnetni motor, ki ima za razliko od serijskega elektro-smarta povečano moč na 60 kW, medtem ko največji navor znaša 135 Nm. Litij-ionska baterija ima kapaciteto 17,6 kWh in jo je mogoče napolniti na domači vtičnici.

Študija Smart Forstars je namesto zunanjih stranskih ogledal opremljena s pametnim telefonom Smart phone, ki je nameščen v držalu na vrhu vetrobranskega stekla, v notranjosti vozila. Ta vozniku s pomočjo kamere omogoča pregled na okolico vozila. Z njim lahko uporabnik na daljavo nastaviti  temperaturo v notranjosti vozila in s povezavo Bluetooth upravljati video projektor. Zaradi vgrajene zmogljive baterije in zvočnega sistema visoke kakovosti je Smart Forstars tako uporaben tudi kot pravi mali kino na prostem.

Tit Kurtin

Galerija